Ovako će izgledati nove kreditne kartice – 4 izgledna scenarija

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2015. u 05:45
Foto: Thinkstock

Današnji svijet se ne može zamisliti bez suvremene tehnologije. Još do nedavno VHS je bio standard u našim domovima, a kazete prvi izbor kada je u pitanju reprodukcija glazbe.

Današnji svijet se ne može zamisliti bez suvremene tehnologije. Još do nedavno VHS je bio standard u našim domovima, a kazete prvi izbor kada je u pitanju reprodukcija glazbe. Danas filmove i serije gledamo preko interneta, a automobili na struju postali su normalna pojava.

Imajući to na umu, koje inovacije i nove tehnologiju možemo očekivati od kartica i kartičarskih kuća u idućih pet godina. Daily finance donosi uvid u neke od njih.

1 Implementacija Smart čip-a i PIN-a u svakoj kartici

Sve dok se iz upotrebe potpuno ne izbace magnetske trake, kartice će biti podložne zloupotrebi jer nije potreban PIN prilikom transakcije. Mnogo sofisticiranija tehnologija pametnog čipa u kombinaciji s osobnim PIN-om takve će situacije svesti na minimum.

2. Jedna kartica za sve

Trenutno postoji nekoliko kompanija koje se bave izradom ovakvog tipa kartice koja bi u sebi imala podatke svih korisnikovih računa. Ipak, takva kartica još nije spremna za masovno tržište, ali bi nešto takvo mogli očekivati u skoroj budućnosti.

3. Standardizirani protokol za bežično plaćanje putem pametnog telefona

Kada je Apple Pay predstavio ovu ideju, zamisao je bila taj sustav učiniti univerzalnim i standardnim u svijetu. Za sada, u praksi to nije slučaj, jer se nije postigao tehnološki standard što je preduvjet implementaciji takve tehnologije.

4. Digitalno zamjenjuje fizičko

Kartica u svom fizičkom obliku služi isključivo kako bi pomoću nje autorizirali financijsku transakciju. S druge strane, te iste kartice se mogu ukrasti, slučajno izgubiti, oštetiti ili zaboraviti kod kuće. Rješenje možda leži u tehnologiji čitača otisaka prstiju koja je danas široko rasprostranjena te se nalazi i u pametnim telefonima.

U ne tako dalekoj budućnosti realno je za očekivati kako će fizičke kartice postati stvar prošlosti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kartica budućnosti biti će bez kartice 🙂 I to vrlo skoro, unutar 5 godina

New Report

Close