Ovaj uređaj državi može uštedjeti milijune eura

Autor: Marina Biluš , 26. ožujak 2015. u 22:00
Znanstvenica instituta s revolucionarnim uređajem/Žarko Bašić/PIXSELL

Institut će uređaj ponuditi Ministarstvu zdravlja, odnosno HZZO-u kako bi se što više rizičnih pacijenata kod kojih postoji sumnja ili dijagnoza tumora moglo testirati.

Hrvatskom zdravstvu otvorila se prilika da godišnje uštedi milijune eura na pogrešnim terapijama i lijekovima koji kod nekih pacijenata ne uspijevaju zaustaviti rasplamsavanje oboljenja za koja su prepisani.

Stručnjaci Instituta Ruđer Bošković jučer su predstavili revolucionarni uređaj koji bi trebao omogućiti jeftinija i brža genetska istraživanja, a koji je na IRB stigao zahvaljujući europskom projektu InnoMol. Illumina NextSeq 500 desktop NGS system, namijenjen sekvenciranju ljudskog genoma, vrijedan 1,5 mil. kuna, jedno je od najmodernijih tehnoloških rješenja na tržištu, a što je najvažnije, znanstvenicima omogućava očitaju DNK slijed ljudskog genoma za samo 24 sata.

 

1,5milijuna

kuna stoji uređaj za sekvenciranje ljudskog genoma

"Za učinkovitu terapiju i liječenje tumora izuzetno je važna ciljana analiza gena koji su povezani s nastankom i karakteristikama same bolesti jer se na temelju tih podataka može procijeniti učinkovitost određenog (kemo)terapijskog pristupa. Pametni lijekovi koji su nam na raspolaganju djeluju samo kod pacijenata s povoljnim genetskim predispozicijama o kojima ovisi hoće li liječenje biti učinkovito ili potpuno suprotno, čak štetno za organizam, a bez ikakvog pozitivnog utjecaja na tumor", pojasnio je važnost analiza koje omogućava ovaj stroj Oliver Vugrek, voditelj InnoMola.

Precizirao je kako trošak prosječne kemoterapija iznosi i do 150.000 kuna po pacijentu, koji su bačeni u vjetar radi li se o osobi koja zbog genetske podloge neće reagirati na lijek. "Upravo takve pred-analize omogućene su nabavkom ovog uređaja i to uz troškove koji ne prelaze tisuću eura", kaže Vugrek iznoseći konkretnu računicu: Ako se godišnje u Hrvatskoj otkrije 3000 novooboljelih od raka pluća, te ako samo kod desetine njih smanjimo troškove nepotrebnih terapija za 50%, dolazimo do uštede od oko tri milijuna eura na godišnjoj razini, samo u slučaju tumora pluća". Da sve ovo nisu tlapnje dokazuje spremnost Ruđerovaca da uređaj ponude Ministarstvu zdravlja, odnosno HZZO-u kako bi se što više pacijenata moglo testirati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close