Je li završilo zlatno vrijeme pametnih telefona? Samo jedna kompanija mogla bi zabilježiti rast prodaje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. siječanj 2019. u 09:00
Foto: Getty Images

Proizvesti će ih se više od 1,4 milijarde komada.

Svjetsko tržište pametnih telefona vjerojatno će zabilježiti pad i u 2019., nakon što je lani prodaja pala po prvi puta od kada to tržište postoji, što je posljedica slabije potražnje i drugih negativnih čimbenika, pokazuje analiza tajvanske kompanije TrendForce.

Prema toj analizi, ove će godine biti proizvedeno 1,41 milijarda pametnih telefona, 3,3 posto manje nego lani.

Potražnja za tim uređajima vjerojatno će pasti zbog nedostatka novih uređaja sa značajnijim novim funkcijama, smatraju analitičari TrendForcea.

Ističu da bi proizvodnja mogla pasti i za 5 posto na godišnjoj razini zbog nesigurnosti u vezi trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, ali i usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, što znači da slabi i potražnja.

TrendForce procjenjuje da će ove godine najveći udio na tržištu zagrabiti južnokorejski Samsung, 20 posto, a pratit će ga kineski Huawei s udjelom od 16, a potom Apple sa 13 posto.

Od tri vodeća igrača u toj industriji, jedino bi Huawei mogao zabilježiti rast proizvodnje, smatraju analitičari TrendForcea.

S druge strane, proizvodnja Samsunga mogla bi pasti za 8 posto, na 293 milijuna uređaja, dok bi Apple mogao zabilježiti pad proizvodnje od 15 posto, na 189 milijuna uređaja.

Ranije je još jedan analitička kompanija, Strategy Analytics, procijenila da će ove godine prodaja pametnih telefona pasti, za 0,6 posto.

I ta kompanija očekuje da će Samsung zadržati najveći tržišni udio, od 20,3 posto, a pratit će ga Huawei, s udjelom od 16,1 posto, i Apple, sa 14,4 posto.

I dok te dvije analitičke kuće očekuju pad prodaje pametnih telefona, IDC procjenjuje da će ove godine prodaja porasti za više od 2 posto, nakon što je, prema procjenama, lani pala za 3 posto, na 1,42 milijarde uređaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close