Napad na hrvatsku banku: Zbog sigurnosti blokirala prepaid kartice

Autor: Tomislav Pili , 05. svibanj 2016. u 11:22
Foto: FOTOLIA

Stručnjaci tvrde kako su domaće banke iznimno dobro zaštićene jer na sigurnosti ne štede.

Nakon dvije godine opet je zabilježen hakerski napad na hrvatske banke koje u pogledu informatičke zaštite, kažu stručnjaci, sve više liče na prave tvrđave. Kako je potvrđeno Poslovnom dnevniku, u utorak navečer Hypo banka je zbog hakerskih napada preventivno blokirala upotrebu prepaid kreditnih kartica.

"Napad je ograničen samo na njih. Riječ je o standardnoj praksi kod intenzivnijih pokušaja hakiranja, a Banka pritom primjenjuje najviše standarde zaštite klijenata – informativne o tome kako da se sami zaštite te preporuke, kao i mjere poput ove od utorka kada se reagira u najkraćem razdoblju od detekcije potencijalne opasnosti", izjavili su iz Hypo banke. Otkrivaju i kako za vrijeme trajanja blokade nije bilo moguće provoditi internetske transakcije i plaćanje putem POS uređaja dok problema s podizanjem gotovine na bankomatu nije bilo. Prema svemu sudeći, meta ovog napada bila je isključivo Hypo banka.

Naime, na upit jesu li i oni zabilježili nešto slično, iz Zagrebačke banke, PBZ-a, Raiffeisen banke i Erstea tvrde kako nisu imali nikakvih problema posljednjih dana. Podsjetimo, posljednji veliki slučaj u Hrvatskoj je zabilježen prije dvije godine kada su naše banke bile na meti u sklopu velikog napada koji je zahvatio Europu. Inače, iz banaka ističu kako na zaštiti klijenata ne štede ni vremena ni novaca. Tako u PBZ-u ističu da kontinuirano unaprjeđuju svoj informacijski sustav i primjenjuju najviše sigurnosne standarde.

"Sigurnost svakog sustava je integralna funkcija koja ne smije ovisiti samo o jednoj komponenti stoga ulažemo znatna sredstva i resurse u stalan razvoj  i provodimo višestruke mjere i razine zaštite i banke i njenih klijenata", ističu iz PBZ-a. Sudska vještakinja za financije Marija Duljković naglašava kako je većina hrvatskih banaka po tom pitanju iznimno dobro zaštićena. "Mislim da većih napada u budućnosti neće biti jer s razvojem tehnologije ukorak ide i razvoj zaštite i tu banke ne štede", dodala je Duljković. U RBA kažu kako osim edukacije korisnika postoje stroge procedure za prvo izdavanje tokena kao i procedure za njihovo blokiranje u slučajevima gubitka ili krađe.

Komentirajte prvi

New Report

Close