Ministarstvo uprave otkrilo detaljan plan informatizacije države

Autor: Bernard Ivezić , 19. travanj 2016. u 08:07
Sustavi E-građanin i E-poslovanje građanima će biti dostupni na jednom mjestu/ Patrik Macek/PIXSELL

Dokument ‘Statistički prikaz Ministarstva uprave Broj 1.’ ukazuje da su sredstva za državni IT već osigurana.

Nakon što se Božo Petrov na Međunarodnom investicijskom forumu Dubrovnik 2016. požalio da država troši milijardu kuna na informatizaciju, a da je unatoč tome i dalje nepovezana, te da stoga u Nacionalnom planu reformi za ovu godinu planiraju povezati sva javna tijela, istražili smo koje je to projekte država već stavila u svoj plan.

 

54projekta

informatizacije u tijeku

Petrov je naveo da žele u prvoj godini rada Vlade, znači do kraja ove godine, uspostaviti sustav državne uprave koji će zahvaljujući informatizaciji funkcionirati na svim razinama vlasti, omogućiti praćenje zahtjeva, a sve kako bi se transparentno vidjelo tko ih i u kojem roku rješava. Plan je, kako tvrdi Petrov, da građani i tvrtke sve informacije i zahtjeve prema državi mogu pronaći na jednom mjestu. Drugim riječima, plan je u cijelosti realizirati projekte e-Građanin i e-Poslovanje.

 

Petrov

Država je ulagala milijardu kuna u IT, a unatoč tome i dalje je nepovezana.

Kreće e-Poslovanje
Ministarstvo uprave, koje je trenutačno glavna točka u provedbi te informatizacije, nedavno je na svojim internetskim stranicama objavilo "Statistički prikaz Ministarstva uprave Broj 1." u kojem detaljno popisuje državne projekte informatizacije zajedno s njihovim statusima. Iz tog je dokumenta vidljivo da Vlada, zaključno s 31. prosincem 2015. godine, već ima osigurana sredstva za cijeli niz projekata informatizacije. Sredstva su osigurana za projekte: e-Potpis, sustav e-Poslovanja, uspostavu Centra dijeljenih usluga u okviru APIS IT-a, uvođenje sustavnog poslovnog planiranja u tijela državne uprave, daljnje unapređenje praćenja upravnog postupanja i odlučivanja te uspostavu jedinstvenog upravnog mjesta, odnosno projekt na koji se referira Petrov.

Upravo to se dodatno naglašava u dokumentu ministarstva kao projekte unapređenja sustava elektroničkih usluga, te projekt razvoja i integracije usluga e-Poslovanja i e-Građanina koji bi bili "dostupni putem jedinstvenog mjesta s informacijama potrebnim gospodarstvu i građanima koristeći usluge autorizacije, autentikacije i administracije povezivanje DII". I za te se projekte navodi da su sredstva već osigurana. Dodatno, navodi se da su sredstva već osigurana i za projekt portala e-Poslovanja u okviru kojega će se tvrtkama omogućiti da na jednom mjestu mogu dobiti usluge e-Porezne uprave, e-Carine, HZMO-a, HZZ-a, HZZO-a i ostalih.

 

68projekta

planirana s osiguranim sredstvima

Država također već ima osigurana sredstva i za projekt uspostave Središnjeg sustava obrazaca, projekt unapređenja informatičke pismenosti u javnoj upravi, projekt prilagodbe informacijskih sustav da mogu objavljivati podatke na državnom portalu za otvorene podatke. Jednako tako država već sada ima osigurana sredstva za informatizaciju ureda državne uprave, projekt uspostave zajedničkih horizontalnih procesa, projekt uvođenje sustava kvalitete u javnu upravu (CAF) koji će se provesti u tri faze.

Nadalje, ima osigurana sredstva za razvoj kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi, za projekt razvoja programa cjeloživotnog obrazovanja za IT profesionalce u javnoj upravi, za projekt sustava upravljanja ljudskih potencijalima. Država ima osigurana sredstva i da unutar sebe napravi forume i druge oblike komunikacije i koordinacije između različitih razina uprave.  Sredstva su osigurana i za uspostavu metodologije i indikatora za mjerenje napretka reforme javne uprave. Osigurana su i za projekt sigurne razmjene e-podataka, te unapređenje korisničkih orijentiranih e-usluga te poboljšanje učinkovitosti sustava jedinica lokalne i područne samouprave. K tome, navodi se da su osigurana i sredstva za niz IPA projekata s naglaskom na informatizaciju.

 

5projekta

informatizacije u planu, ali bez sredstava

Spremni projekti
Među inima, navodi se i da su osigurana sredstva za nabavu IT opreme za jačanje kapaciteta za efikasno funkcioniranje javne uprave. I to se sve tiče Ministarstva uprave. Slične najave u području informatizacije, i to u pravilu s već osiguranim sredstvima, imaju Carinska uprava, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prometa, Ministarstvo branitelja, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo znanosti, Ministarstvo regionalnog razvoja, HZMO, DUUDI, Ministarstvo rada, Ministarstvo socijale, Ministarstvo turizma, HZZO, DZS, DHMZ i HZZ. Ukupno je u tijeku 54 projekta informatizacije, njih 68 planiranih već ima osigurano financiranje, a njih pet tek treba osigurati sredstva.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ne , imat će crvene zvjezdice na sebi !

A hoce li racunala i ta oprema imati kockice na sebi?

New Report

Close