Kako pomoću pametnog brojla značajno smanjiti račune za struju

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2015. u 14:49
Foto: Mrak.org

U svom novom blogu, poznati bloger i savjetnik Marko Rakar opisuje svoje iskustvo nakon kupnje pamernog brojila Smappee.

"Prije cca. mjesec dana nabavio sam za ured Smappee. Smappee je pametno brojilo struje, a razlog zašto sam ga nabavio (osim očitog geek faktora) je to što želim malo više naučiti o tome kako trošim energiju u uredu", počinje blog Rakar.

"Smart energy monitor je malo više od kontrolnog brojila koje ljudi znaju instalirati i u biti on na najbolji mogući način ilustrira razliku između analognog i digitalnog. Klasično brojilo je dizajnirano da mjeri potrošnju struje jednom mjesečno iz jednostavnog razloga što je funkcija tog brojila da vam opskrbljivač energijom naplati utrošeno. Prelaskom iz analognog u digitalno dobili smo uređaj koji u bilo kojem trenutku može izmjeriti potrošnju energije i onda taj podatak možemo poslati u neku bazu i analizirati što se događa", nastavlja Rakar te nakon podužeg objašnjavanja na koji način točno funkcionira Smappee, zaključuje:

 "U mom slučaju moj prvobitni rezultat za Always on ( potrošnja struje koja je uvijek prisutna) je bio oko 320W kojeg sam kasnije smanjio na 190W, to je razlika od 130W potrošnje svakoga sata i kada to pomnožimo s 24 sata u danu i 365 dana godišnje dobijemo nekih 1.100KWh što predstavlja nekih 700-800kn troška (jako ovisi o tarifnom modelu i koječemu drugome), no ako znamo da sam Smappee košta nekih 1400kn + PDV onda znamo da imamo šansu dobrom optimizacijom uređaj otplatiti unutar godinu-dvije (u mojoj okolini). Inače, ovih 130W sam uspio skinuti tako da totalno isključim klima uređaje koji troše dosta i dok su isključeni, većina ostale elektronike je poprilično efikasna i nisam uspio ništa osobito postići (drugi najveći skok je bio kada sam server iskonfigurirao da gasi diskove nakon perioda neaktivnosti).

Smappee dolazi i s pametnim utičnicama koje također možete kontrolirati putem aplikacije ili putem triggera. Utičnicu samo stavite između potrošača i zida i to je to. Jedan od scenarija koji možete imati je da kada odlazite iz ureda isključite pametnu utičnicu kako bi minimalizirali sve one uređaje koji uvijek troše struju (punjači, TV i slični uređaji koji čak i kada su ugašeni troše nešto struje), to možete napraviti ili putem mobilne aplikacije (što znači da možete biti i jako daleko pa ugasiti peglu koju ste zaboravili isključiti prilikom izlaska iz kuće) ili putem daljinskog upravljača kojeg također dobijete ako kupite komplet utičnica.

Alternativno, možete koristiti i “okidače” koje možete programirati na različite načine. Primjerice, odabrao sam da uredski bojler za grijanje vode za pranje gasim svakog popodneva i palim svako jutro", piše Rakar.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE. 

Komentirajte prvi

New Report

Close