Hrvatski dvojac razvio je rješenje koje drastično reže troškove i period razvoja novih IoT proizvoda

Autor: Bernard Ivezić , 19. lipanj 2018. u 15:25
FOTO: Press

Startup iz Pisarovine Mobile Vehicle Technology (MVT Solutions), koji su pokrenuli Ivan Golubić i Luka Beban, pred finale InnoEnergy PowerUp! natjecanja u Pragu mentori su od milja prozvali IoT (Internet of Things) akcelerator. Hrvatski partner natječaja je “Invento Capital Partners”.

 Domaći dvojac sa svojim je timom od osam članova razvio rješenje koje trošak razvoja novih IoT proizvoda, i to takoreći u bilo kojoj industriji, skraćuje s dvije godine na dva mjeseca i s budžeta od najmanje 200 do 300 tisuća eura na početno ulaganje od 300 eura mjesečno.

Ivan Golubić, suosnivač i voditelj tehničkog razvoja MVT Solutionsa kaže da su do svog proizvoda, koji zovu IoT As A Platform (IoTAAP), došli tako što su shvatili da je njihov pametni, električni bicikl Grunner X, kojeg testira policija u Dubaiju da bi ga mogla pretvoriti u svoje službeno vozilo, zapravo samo jedan od oblika primjene tehnologije koju su razvili.

“Isti IoT sustav, koji je radi u pozadini Grunner X-a, integrirali smo u sustav za pametno upravljanje gradskim prometom Flowom, s kojim smo u prosincu pobijedili na Startup Factoryju u Zagrebu. Testirali smo ga i na projektima u poljoprivredi, meteorologiji itd. te tako došli do našeg IoTAAP rješenja”, kaže Golubić.

Dodaje da njihov proizvod tako sadrži hardver, softver i cloud platformu pomoću kojih svi od startupa do korporacija mogu brzo i jeftino razvijati nove IoT proizvode. Golubić ističe da su u velikoj prednosti u odnosu na konkurenciju, jer ona ili nudi samo senzore ili pak nudi samo cloud.

“Primjerice, Amazon nudi cloud za IoT i onda očekuje od vas da sami razvijate hardver, povezanost na internet i integraciju u cloud. To traži velike resurse, a mi vam poput telekoma damo svu infrastrukturu i prepustimo da od toga sami razvijete svoj IoT proizvod neovisno koristite li senzore kupljene na Alibabi do one od Siemensa”, kaže Golubić.

Luka Beban, suosnivač i voditelj poslovnog razvoja MVT Solutionsa kaže da u Europi postoji šest tisuća tvrtki koje trebaju rješenje koje će im omogućiti brži razvoj vlastitih IoT proizvoda. Plan im je ističe u idućih godinu i pol dana osvojiti deset posto tog tržišta.
“Ima nas osam u timu, ali nemamo prodavača. Sada tražimo investiciju od 350 tisuća eura da bi se proširili po Europi i zaposlili prodavača”, kaže Beban.

Dodaje da već imaju početni interes u Švicarskoj. Jedna strana grupacija, nadalje, već testira njihov proizvod u svojem auto-moto segmentu, a njen vlasnik pregovara i o investiciji. Usto, ističe Beban, u rujnu će im proizvod postati komercijalno dostupan pa očekuju prihode i od tekuće prodaje. 

“U posljednjih godinu dana razgovarali smo s nizom investitora od kojih su neki dali i konkretne ponude, ali nažalost isključivo financijske pa dosad nismo dogovorili ništa. Zato ovdje na InnoEnergy PowerUp! finalu očekujemo da ćemo doći do većeg broja investitora, potencijalnih poslovnih partnera i kontakata”, zaključuje Beban.

Komentirajte prvi

New Report

Close