Hrvati će prvi iskusiti novo mobilno plaćanje

Autor: Darko Bičak , 27. studeni 2018. u 07:58
Daniel Döderlein (stoji) sa svojim timom iz Auke

Hrvatska je jedna od zemalja EU u kojima je gotovina još uvijek preferirani način plaćanja, zbog nepovjerenja u elektronski sustav.

Financijsko tržište u Hrvatskoj se sve više razvija, a naredne godine bi u našu zemlju trebala stići i nova tehnologija mobilnog plaćanja – Settle.

Radi se o projektu tvrtke Auka koja je zaživjela u nordijskim zemljama, a početkom 2019. bi trebala biti u Hrvatskoj njihova nova aplikacija za mobilna plaćanja. 

Građani, obrti, tvrtke
To je jučer u Zagrebu najavio Daniel Döderlein, izvršni direktor i osnivač tvrtke Auka na konferenciji "Shift Money Zagreb" tijekom plenarnog predavanja o društvima koja se ne oslanjaju na gotovinu. Kako je Döderlein pojasnio, aplikacija će biti dostupna za preuzimanje svim građanima Hrvatske, neovisno o njihovom odabiru banke ili modelu pametnog telefona, tijekom rane 2019.

Osnovna funkcionalnost aplikacije omogućava bilo kojoj osobi da brzo nekome pošalje ili od nekoga primi novac, pri čemu može koristiti financijska sredstva iz niza izvora, a kao svoju identifikaciju pritom koristi vlastiti telefonski broj.  Ostale mogućnosti uključuju verziju aplikacije Settle za tvrtke, što bilo kojoj tvrtki ili obrtu omogućava da prima digitalna plaćanja bez oslanjanja na prodajni terminal (POS). Hrvatska je prvo tržište na kojem Auka najavljuje dostupnost Settlea. 

Otvaranje bankarstva
Daniel Döderlein objašnjava koji razlozi stoje iza ove odluke i zašto je Hrvatska spremna za ovakav sustav mobilnog plaćanja. 

"Hrvatska nam je oduvijek bila zanimljiva kao potencijalno tržište. U Hrvatskoj još uvijek prevladava kultura oslanjanja na gotovinu prilikom plaćanja – i kupci i prodavači pritom nailaze na niz problema koje Settle rješava. Primjerice, naše je istraživanje pokazalo da stanovnici Hrvatske žele bolju kontrolu nad svojom potrošnjom i mogućnostima dijeljenja računa prilikom plaćanja, dok je prodavačima problem rukovanje gotovinom te privlačenje novih kupaca, uključujući i turiste. O

dlučili smo krenuti od Hrvatske iz istoga razloga koji nas motivira da Settle predstavimo u drugim zemljama EU. Nova europska regulativa na području plaćanja – PSD2 – sljedeće godine posve otvara bankarstvo, što znači da banke moraju omogućiti pristup korisničkim računima licenciranim trećim stranama. Banke, zapravo bilo tko drugi s dovoljno velikom korisničkom bazom, žele pronaći način na koji će zadržati ovu kontrolu nad sustavima plaćanja prije nego što se pojavi neka treća strana, poput Alipaya, i jednostavno im oduzme tu kontrolu", kaže Döderlein.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lik je neupućen, kod nas je jako razvijeno kartično bezgotovinsko plaćanje. Osim toga on je samo jedan od hrpe sličnih servisa, šanse da uspije su mu vrlo male

New Report

Close