Google s NASA-ina kozmodroma kreće u istraživanje svemira

Autor: Tomislav Pili , 12. studeni 2014. u 09:33
U bazi Moffett nalazi se jedna od najvećih građevina na svijetu, Hangar 1, dugačka 345 metara i široka 94 metra

NASA je priopćila kako će se kozmodrom koristiti za istraživanja u području robotike, svemirske tehnologije i avijacije.

Američki internetski div Google sklopio je ugovor s agencijom za istraživanje svemira NASA-om i zakupio kozmodrom koji će mu poslužiti za novi iskorak u području razvoja robotike i svemirskih istraživanja.

Kako pišu američki mediji, Google je dogovorio da legendarni kozmodrom Moffett Field u Kaliforniji zakupi na 60 godina za 1,2 milijarde dolara. Prema priopćenju NASA-e, Googleova podružnica Planetary Ventures obvezala se da će u obnovu i unapređenje kozmodroma uložiti 200 milijuna dolara. NASA je dodala i kako će se ovaj objekt koristiti  za istraživanja, sastavljanja i testiranja u području robotike, istraživanja svemira, avijacije i drugih srodnih tehnologija.David Radcliffe, potpredsjednik Googlea za nekretninske operacije naglasio je kako se kompanija raduje što će moći vratiti u funkciju čuveni Hangar 1, jednu od najvećih građevina na planeti s povijesnom važnošću za SAD koja se prostire na 32.000 kvadratnih metara.

Inače, Moffett je u prošlosti bio mornarička i zrakoplovna baza, a do sada je bio u vlasništvu NASA Ames istraživačkog centra. Hangar 1 izgrađen je još 30-ih godina prošlog stoljeća i dugo je vremena bio jedan od zaštitnih znakova Silicijske doline. U svakom slučaju, ulaganje u kozmodrom Moffett jasno označava Googleov ulazak u nove tehnologije izvan temeljnog, internetskog biznisa. Kompanija je do sada kupila već nekoliko tvrtki koje se bave istraživanjima u području robotike, a koje je vodio suosnivač Androida Andy Rubin.

Osim robotike, Google je već ušao u posao s obnovljivim izvorima energije, zatim u istraživanja automobila bez vozača te korištenja bespilotnih letjelica (dronova).U lipnju je objavio preuzimanje Skybox Imaginga za 500 milijuna dolara, a koji se bavi uslugama satelitskog mapiranja terena. Google s NASA-om surađuje na razvoju dronova koji će letjeti oko Međunarodne svemirske postaje.

Najvažniji projekti Googlea

Tražilica nije najvažnija

Iako mnogi još uvijek povezuju Google samo sa internetskom tražilicom, činjenica je da ta kompanija već dugo ne zarađuje samo na oglasima koji se pojavljuju pri pretraživanju interneta. Tako je popularnu uslugu Google Earth predstavio 2005. nakon što je godinu ranije kupio startup tvrtku Keyhole. Već godinu kasnije, 2006., Google objavljuje preuzimanje YouTubea za 1,65 milijardi dolara. Ulaganja u istraživanje u području nanotehnologije i komercijalnih svemirskih letova odvela su Google u partnerstvo s NASA-om. Prvo ulaganje u obnovljive izvore energije vrijedno 38 milijuna dolara dogodilo se 2010. kada je podružnica Google Energy pustila u pogon prvu vjetroelektranu u Sjevernoj Dakoti ukupne snage 169,5 MW. Već 2011. događa se najveća Googleova akvizicija do sada – preuzimanje proizvođača mobitela Motorola za 12,5 milijardi dolara. Preuzimanjem je došao u posjed vrijednih patenata, a Motorolu je prošli mjesec prodao Lenovu.

Komentirajte prvi

New Report

Close