Gideon će zaposliti još dva doktora znanosti

Autor: Bernard Ivezić , 18. veljača 2019. u 22:01
Gideon Brothers je razvio prvog hrvatskog industrijskog robota/Žarko Bašić/PIXSELL

Hrvatski startup već ima više od deset posto zaposlenih s titulom doktora znanosti, a uskoro će taj postotak povećati na gotovo 20.

Gideon Brothers, startup koji je razvio prvog hrvatskog industrijskog robota do kraja ožujka planira zaposliti još dva doktora znanosti.

U tvrtki, koja je lani po broju zaposlenih narasla za 43 posto na 45 stručnjaka, trenutačno radi čak šest doktora znanosti i 31 magistar.

Privlače talente
"Baš razrađujemo plan povećanja broja zaposlenih za 2019. pa ukupan broj ne možemo komentirati, ali u prvom kvartalu primamo dva doktora znanosti", kažu iz Gideonu. Dodaju da četiri petine zaposlenih radi u njihovom uredu u Zagrebu. No, lani su proširili i ured u Osijeku, gdje je i formalno sjedište tvrtke. U Slavoniji su, naime, zaposlili 23 studenta da im pomognu trenirati algoritam za umjetnu inteligenciju.

Uče ga razumijevanju objekata s kojima će se susresti u industrijskom okruženju. Iako je danas izražen trend odlaska domaćih stručnjaka u inozemstvo, u Gideonu navode da su vrlo uspješni u privlačenju hrvatskih talenata nazad u domovinu. Od 45 zaposlenika njih 44 su iz Hrvatske, a jedna osoba je iz Sjeverne Amerike. Dvojicu su naših talenata preoteli Googleu i Microsoftu.

"Dva člana Deep Learning tima su bili pripravnici gigantima iz Silicijske doline, Googlea i Microsofta, ali su se odlučili raditi za Gideon  Brothers u našem uredu u Zagrebu", kažu u Gideonu. Dodaju da među zaposlenicima imaju dvije inženjerke, dvije žene zaposlene u marketingu i komunikacijama i dvije žene u HR odjelu. Zapošljavaju i dvije studentice koje treniraju njihov AI u Osijeku.

Paze na raznolikost
U Gideonu navode da paze na raznolikost ne samo po spolu već i na druge načine, npr. iskustvu. Matija Kopić je vodio startup koji je privukao ulagače iz SAD-a, a Milan Račić vodio prodaju za niz sjevernoameričkih tvrtki za koje je sklopio poslova vrijednih više od 2 milijarde dolara.

Po obrazovanju, navode, imaju stručnjake iz IT-a, ali i prava, javne politike, ekonomije, psihologije itd. Raznoliki su, ističu, čak i po vjeri. "Suosnivač i voditelj razvoja hardvera Edin Kočo je musliman, a četiri suosnivača su katolici, svi aktivni u prakticiranju vjere", navode u Gideonu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Od facebooka za krave koji je propao do ničim izazvane ‘stručnosti’ u umjetnoj inteligenciji u jednom skoku. Žalibože vremena i novaca

New Report

Close