Apple okrenuo leđa Amazonu i preselio na Google Cloud

Autor: Tomislav Pili , 18. ožujak 2016. u 08:50
Kompanija snažnije ulazi u tržišnu utakmicu/Reuters

Google je uspio privući velikog klijenta i time zadati udarac tržišnom lideru Amazonu te Microsoftu.

Googleovo poslovanje "u oblaku" dobilo je prvog velikog klijenta označivši time značajnu pobjedu nad tržišnim liderom u tom segmentu, Amazonom. Prema navodima američkih medija, Apple je dio svojih iCloud usluga preselio na Google Cloud. To ne znači da je Apple poptuno okrenuo leđa Amazonu, a uz vlastite podatkovne centre, za usluge "u oblaku" koristi i usluge Microsofta.

Već drugi veliki klijent
Međutim, to je već drugi značajni klijent za Google s obzirom da je prošloga mjeseca glazbeni streaming servis Spotify najavio kako će većinu svojih uluga prebaciti s Amazon Web Servicesa (AWS) na Googleovu platformu. Inače, AWS je tržišni lider na tom segmentu, zahvaljujući i ugovoru s američkim ministarstvom obrane dok je na drugom mjestu Microsoft Azure. U odnosu na ova dva konkurenta, Google značajno zaostaje. Naime, nedavno istraživanje RightScalea, pružatelja usluga upravljanja u oblaku, pokazuju kako samo šest posto ispitanika koristi Googleovu cloud infrastrukturu, nasuprot 17 posto za Microsoft te 57 posto za Amazon. Prema procjenama banke Morgan Stanley, samo će Apple ove godine platiti AWS-u milijardu dolara za korištenje platforme, što je desetina prihoda te kompanije. 

Agresivniji nastup
Međutim, Google je očito odlučio snažnije ući u tržišnu utakmicu, a u tom pogledu valja tumačiti i imenovanje iskusne Diane Greene u studenom za šeficu Google Clouda. Sudionici tamošnjeg tržišta kažu za Financial Times kako je od dolaska Greene kompanija postala mnogo agresivnija u pregovorima s potencijalnim kupcima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close