Zbog Beograda na vodi Vučić ruši gradonačelnika

Autor: Poslovni dnevnik , 10. lipanj 2016. u 10:01
Foto: Belgrade Waterfront

U noći između 24. i 25. travnja bagerima je srušeno naselje gdje će arapska kompanija izgraditi dva stambeno-poslovna tornja.

Afera koja je izbila nakon rušenja kuća u beogradskom naselju Savamala, čini se, bliži se raspletu, nakon što je premijer Aleksandar Vučić odgovornost prebacio na gradske vlasti Beograda. Drugim riječima, Vučić je optužio svog bliskog suradnika, gradonačelnika Sinišu Malog, ali na pitanje hoće li će prvi čovjek glavnog grada biti smijenjen nije odgovorio, javlja Radio Slobodna Europa.

Mutni poslovi Malog
Skromno naselje Savamala našlo se na putu gradnji velikog stambenog-poslovnog kompleksa Beograd na vodi, vrijednog 3,5 milijarde eura, kojeg uz veliku Vučićevu podršku priprema kompanija iz UAE-a Eagle Hills. Rušenje naselja došlo je kao naručeno srpskoj oporbi te je organizirala već tri prosvjeda i najavljuje nove. "Siguran sam da im namjera nije bila loša i da su željeli osigurati mnogo ljepši prostor čisteći od ucjenjivača ili kriminalaca koji su zloupotrebljavali taj prostor za svoju zaradu, ali to se ne smije tako raditi", rekao je Vučić govoreći o noćnom pohodu u Savamali između 24. i 25 travnja, kada su u Srbiji održani parlamentarni izbori.

Gradonačelnik Siniša Mali je za događaje u Savamali, kada su nepoznate osobe u fantomkama bagerima rušile kuće i prolaznicima oduzimale mobitele tvrdio: "Ni Grad Beograd, ni bilo koja institucija nije u tome sudjelovala i to je ono za šta sam ja odgovoran." Iako Vučić zasad hvali Malog, on je težak uteg vlasti naprednjaka koji ovih dana formiraju novu vladu. Mali je radio u Agenciji za privatizaciju, vodio je konzultantsku agenciju Oli Consulting, da bi postao savjetnik za financije tada prvom potpredsjedniku vlade Vučiću, a zatim gradonačelnik. Prošle godine otkriveno je da je povezan s četiri netransparentne offshore kompanije, a Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) tvrdi kako je u vrijeme obavljanja javnih dužnosti Mali bio dio tih kompanija. 

Kupovina 24 apartmana
Konkretno, navodi se da je Mali kao direktor dvije tvrtke s Britanskih Djevičanskih otoka kupio 24 luksuzna apartmana u bugarskom ljetovalištu Sveti Nikola od direktora ruske kompanije Lukoil kojoj je Mali 2003. pomogao u privatizaciji benzinskih postaja Beopetrola. 

Komentirajte prvi

New Report

Close