Zaposlenici hotela Ero privremeno blokirali magistralu

Autor: Poslovni dnevnik , 08. veljača 2018. u 22:00
Traže da se konačno realiziraju obećanja/FOTOLIA

Vlasnik mostarskog hotela Ere je Zavod za mirovinsko-invalidsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine.

Radnici mostarskog hotela Ero zapriječili su u četvrtak privremeno magistralnu prometnicu M-17, koja taj grad povezuje s unutrašnjošću zemlje, te su nakon toga započeli prosvjed ispred zgrade vlade Hercegovačko-neretvanske županije tražeći da im se uplate višegodišnja dugovanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Promet na prometnici M-17 bio je u potpunosti zatvoren na desetak minuta, a za to vrijeme radnici hotela Ero istaknuti su transparente kojima traže rješenje vlastitog statusa od vlade Federacije BiH, koja je u brojnim slučajevima riješila status propalih kompanija.

Šezdesetak radnika od vlade Federacije Bosne i Hercegovine traži da im se uvaži radni staž budući im doprinosi nisu uplaćivani posljednje četiri godine. Za to je potrebno izdvojiti oko 1,2 milijuna maraka (oko 600.000 eura). Vlasnik mostarskog hotela Ere je Zavod za mirovinsko-invalidsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine, a nedavno je bilo dogovoreno da će ovaj hotel kupiti Hercegovačko-neretvanska županija te će preseliti sve svoje institucije.

Predsjednica Sindikata radnika hotela Ero Mira Mandić rekla je kako od vlade HNŽ-a traže da se konačno realiziraju obećanja i tako riješe problemi radnika. "Pred zgradu smo došli danas kako bi pitali premijera hoće li oni stvarno biti kupci zgrade.  Federalna vlada i Zavod MIO imaju program o zbrinjavanju radnika koji može biti realiziran kupnjom, a sve do tada mi smo na ulici'', rekla je Mandić. 

Pisali premijeru

Borba za obitelji
"Da li ste gospodine Novalić zaboravili na dio države u kojoj ste premijer, u ovom slučaju Hercegovinu? Da li ste zaboravili na radnike u Hercegovini, u ovom slučaju radnike Hotela Ero, koji nažalost imaju iste probleme kao i ostatak države? Ne možemo ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, a kamoli da su nam uplaćeni doprinosi i otpremnine po Programu za zbrinjavanje koji je Vlada Federacije BiH odobrila još 2013. godine. Ovdje se ne radi o pojedincu, već o šezdeset hranitelja porodica", stoji u uvodu pisma kojeg potpisuju radnici Hotela Ero. Vjerujemo u vas i vašu želju da se pomogne radnicima u ovoj državi, te da ćete učiniti sve što je u vašoj moći da ne dopustite da šezdeset porodica ostane na ulici. Svjedoci smo da ste spremni saslušati, a to ste i dokazali kroz pomoć mnogim poduzećima, kao što su Željezara Zenica, Vitezit, RMU Zenica, Hidrogradnja i mnogi drugi. S toga se iskreno nadamo da ćete bar saslušati radnike i ovog dijela BiH, te ovim putem tražimo da zakažete hitan sastanak na kojem bismo iznijeli naše probleme, te da nam pomognete u njihovom rješavanju. U protivnom, svoja prava ćemo tražiti na sve moguće načine", stoji u pismu.

Komentirajte prvi

New Report

Close