VW otkupljuje 500.000 vozila da riješi skandal

Autor: Tomislav Pili , 21. travanj 2016. u 22:00
Otkup bi se odnosio na modele Jetta i Golf te Audi A3/REUTERS

U sljedeće dvije godine vlasnici automobila mogli bi odlučiti hoće li VW-u prodati automobil ili će prihvatiti popravak.

Volkswagen (VW) je na pragu rješenja skandala s lažiranjem testova ispušnih plinova pomoću softvera ugrađenog u motore što će ga koštati oko 10 milijardi dolara. Prema navodima Reutersa koji se poziva na dva upućena izvora, njemačka kompanija postigla je okvirni sporazum s američkim vlastima koji uključuje otkup gotovo pola milijuna vozila s dvolitarskim dizelskim motorom s ugrađenim spornim softverom na američkom tržištu.

 

9,4mlrd.

dolara stajao bi otkup pola milijuna vozila

Ideju o otkupu dao sud
Radi se o VW-ovim modelima Jetta i Golf te Audijevom modelu A3 proizvedenima od 2009. godine. Sporazum ne uključuje otkup 80.000 Audijevih i Porscheovih modela s trolitrenim motorom koji su također "pali" na američkom testu ispušnih plinova. Vlasnici vozila imali bi pravo na rok od dvije godine da odluče hoće li prodati svoj automobil VW-u ili će ga popraviti, naravno o trošku kompanije. Ako ga odluče prodati, VW bi isplatio procijenjenu vrijednost koje je vozilo imalo u rujnu prošle godine, netom prije izbijanja skandala. Bloombergovi analitičari procjenjuju da bi otkup kompaniju stajao 9,4 milijarde dolara. U četvrtak se očekivalo da predstavnici VW-a upoznaju američki sud s tim okvirnim sporazumom koji je rezultat dugih pregovora s američkim vlastima.

Inače, jučer je isticao rok koji je savezni sud postavio VW-u u ožujku da se izjasni kako misli razriješiti skandal. No, ideja o otkupu ustvari je i želja suda. Naime, sudac Charles Breyer koji vodi VW-ov slučaj napomenuo je da bi temelj bilo kakve nagodbe mogao biti popravak preko pola milijuna vozila ili njihovo uklanjanje iz prometa. Reutersovi izvori tvrde kako svi detalji sporazuma još nisu definirani, pa bi sud bio upoznat tek u grubim crtama s dogovorenim prijedlogom.  Za sada je nejasno hoće li sporazum anulirati tužbu američkog ministarstva pravosuđa. Podsjetimo, VW se suočio i s kaznenom prijavom zbog prijevare, a do sada je podneseno i 500-tinjak privatnih tužbi. Njemački list Die Welt pak piše kako ponos njemačke autoindustrije predlaže isplatu 5000 dolara odštete svakom vlasniku automobila sa spornim softverom.

Dionica skočila 7 posto
Glasnogovornica VW-a odbila je komentirati medijske napise, a isto su postupili i u ministarstvu pravosuđa te Agenciji za zaštitu okoliša (EPA). Bloomberg pak izvještava kako je VW rezervirao 10 milijardi dolara kako bi razriješio sudske sporove s američkom vladom i vlasnicima automobila. Mogućnost da je sedam mjeseci dug skandal blizu razriješenju pozdravili su u četvrtak ulagači na Frankfurtskoj burzi. Dionica VW-a skočila je ujutro sedam posto na preko 129 eura. Time su dijelom ublaženi gubici investitora koji su od rujna još uvijek u minusu za 20 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close