Vranac u Kini preskup zbog uvoznih carina

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2015. u 21:59
Izvoz vina iz Plantaža u Kinu u prvih pola godine veći je 30 posto

Tvrtka Plantaže želi da vlada s Kinezima dogovori ukidanje carina na uvoz vina, poput Čilea i Australije.

Crnogorske Plantaže planiraju značajnije povećati izvoz u Kinu, ali im problem predstavljaju velike uvozne carine, koje višestruko povećavaju cijene vina, rekli su Pobjedi iz Plantaža.

Naime, crnogorski novinari koji su nedavno boravili u Kini, otkrili su da se boca vina Vranac prodaje po 1060 juana ili 160 eura. Iz podgoričke kompanije kažu da bi trebalo slijediti primjer nekih zemalja, kao što su Čile i Australija, koje su s kineskom vladom uspjele dogovoriti ukidanje carine na uvoz vina.

"Kina je strateško tržište naše kompanije. Od početka našeg izvoza u tu zemlju 2008. godine bilježimo stalan rast izvoza. Naša očekivanja su da će za šest mjeseci ove godine rast izvoza biti oko 30 posto i da ćemo na kraju godine imati izvoz veći od milijun eura", kažu iz Plantaža.  Strategija izvoza je, kako tvrde, temeljena na autohtonoj sorti "vranac" koju Kinezi prepoznaju i sve više traže. "Posebno se ističe vino Pro corde koje Kinezi doživljavaju kao kvalitetan proizvod, koji se odlično slaže s kineskom hranom", tvrde u Plantažama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close