Vojska SAD-a traži rude na Grenlandu

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2019. u 21:59
Zračno snimanje na području od 3000 km2/REUTERS

Arktička regija zatražila pomoć jer se radi o skupom procesu, tvrdi Washington.

Američka vojska provela je zračno istraživanje Grenlanda kako bi se ispitao rudni potencijal arktičkog otoka u okviru sporazuma dviju vlada, otkrio je visoki američki dužnosnik.

Memorandum o razumijevanju za suradnju na razvoju rudnog sektora potpisan je u lipnju, prije diplomatskog spora između Sjedinjenih Država i Danske, čiji je Grenland autonomni teritorij. Frank Fannon iz američkog ministarstva za energetske resurse, rekao je novinarima da je proces "poprilično skup i zahtjeva tehnološku opremljenost", pa je zbog toga Grenland zatražio američku pomoć.

"Mornarica nam je pomogla u provođenju hiperspektralnog istraživanja, koristili smo tehnologiju preleta", rekao je Fannon. "To će stvoriti podatkovnu sobu u kojoj će Američki geološki zavod pomoći interpretirati i podijeliti sa stanovnicima Grenlanda podatke o resursnom potencijalu". Zračno snimanje terena će se zajednički financirati, a ono uključuje istraživanje oko 3000 četvornih kilometara na području jugozapadne provincije Gardar. Fannon također smatra da se odnosi SAD-a s Grenlandom i Danskom nisu pogoršali.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump otkazao je posjet Danskoj zakazan za početak rujna nakon što je danska premijerka Mette Frederiksen odbacila njegovu ideju o kupnji Grenlanda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close