Vlada od NLB-a želi milijardu eura

Autor: Tomislav Pili , 15. veljača 2017. u 21:59
Fotolia

Cijena dionice u IPO-u još je jedina nepoznanica.

Prodaja većinskog udjela države u Novoj ljubljanskoj banki (NLB) ide po planu, tvrdi slovenski tisak, a jedino otvoreno pitanje je cijena dionice u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO). Kako piše Delo, slovenska vlada spremna je ove godine prodati 75 posto udjela u NLB-u, kao što je i obećala Europskoj komisiji. Međutim, Ljubljana nije spremna ići ispod knjigovodstvene vrijednosti banke koja se procjenjuje na 1,26 milijardi eura, tvrde upućeni izvori slovenskog lista.

To bi značilo da vlada očekuje najmanje milijardu eura od privatizacije banke. Podsjetimo, Slovenija mora prodati većinski udjel u NLB-u jer je banku 2013. dokapitalizirala proračunskim novcem. Koja će se cijena na kraju postići u IPO-u ovisi, naravno, o interesu investitora, a vlada je po tom pitanju dosta optimistična, ističe Delo.

Raniji medijski napisi govorili su kako vlada razmišlja o dvostrukom uvrštenju dionica NLB-a i to na burzama u Ljubljani i Londonu. Iako skuplje, dvostruko uvrštenje trebalo bi potaknuti veći interes ulagača, posebice stranih.
Sugovornici Dela ističu kako država trenutno nema argumenata za otkazivanje ili produženje priprema za prodaju NLB-a. To se moglo vidjeti i tijekom siječanjskog sastanka ministrice financija Mateje Vraničar Erman s europskom povjerenicom za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager u Bruxellesu. Ako Slovenija ne ispuni obećanje, Europska komisija ima ovlast da samostalno započne s prodajom podružnica banke. Takav scenarij teško bi naštetio vjerodostojnosti službene Ljubljane, slažu se sugovornici tamošnjeg tiska.

Komentirajte prvi

New Report

Close