Velika Britanija bliže izlasku iz EU

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 04. listopad 2015. u 22:00
Milijunaš Arron Banks novcem podupire kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU/REUTERS

Zagovaratelji izlaska iz članstva smatraju da bi vlada trebala raspisati referendum i prije ožujka sljedeće godine, kako je najavljeno.

Europska migrantska kriza britanske glasače okreće protiv Europske unije, pa je sve više onih koji su skloni opciji da Velika Britanija izađe iz članstva.

Nakon direktive Europske unije o prihvaćanju nekoliko stotina tisuća imigranata, stav birača se promijenio, pa bi referendum o članstvu u Uniji koji se očekuje u ožujku, mogao imati ponešto drugačije rezultate nego prije situacije s imigrantima. Istraživanje koje je krajem rujna proveo Ipsos MORI pokazalo je da 56 posto ispitanika imigrante smatra jednim od vodećih problema za Britaniju, izražavajući pri tom najveću zabrinutost od 1974. godine.

 

56posto

ispitanika smatra imigrante vodećim problemom, najviše od 1974.

Arron Banks, multimilijunaš koji se obogatio na osiguranjima zajedno s drugim konzervativnim bogatašima financira kampanju za napuštanje EU pod nazivom "Out", a smatra kako su pokušaji premijera Davida Camerona da pregovora s EU već osuđeni na propast te da bi se referendum mogao održati i ranije. "Odjednom je do naše svijesti doprla spoznaja kako imamo potpuno otvorene granice", komentirao je za Reuters trenutnu migracijsku situaciju i njen utjecaj na Britance.

Nada se i propasti eura, a začetnikom kolapsa smatra Grčku koja je prva izazvala oštru promjenu mišljenja lijevog spektra na britanskoj političkoj sceni. Izlazak Britanije – drugog najvećeg europskog gospodarstva – potresao bi EU iz temelja, slažu se analitičari. Zanimljivo je da je Banks – inače štovatelj lika i djela Margaret Thatcher – odbio otkriti detalje financijskog plana "Out" kampanje pod izlikom da je "ovo bitka za Britaniju i ne treba se zamarati novcem kad pokušavaš vlastitu zemlju dobiti natrag".

Komentirajte prvi

New Report

Close