Utva nakon 30 godina počinje proizvoditi male zrakoplove

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2019. u 22:00
Proizvodit će se modernizirana verzija dvosjeda Utva 75

Novi vlasnik jedinog srpskog proizvođača zrakoplova, državna kompanija Jugoimport SDPR, dosad je uložila više od 5 mil. eura u proizvodne pogone Utve.

Utva, srpski proizvođač malih zrakoplova iz Pančeva, na sajmu Partner 2019. potpisao je ugovore ukupne vrijednosti 1,260.000 eura za proizvodnju zrakoplova, remont i za poslove na razvoju nove letjelice za potrebe kompanije SmartLink iz Dubaija.

Podizanje kapaciteta
Ugovori se odnose na proizvodnju moderniziranih zrakoplova dvosjeda tipa Utva 75, što kompaniji omogućuje da nakon više od 30 godina pokrene proizvodnja letjelica toga tipa. Prema pisanju srpskih medija, ugovori podrazumijevaju razvoj i razradu projektne dokumentacije za letjelicu općeg tipa kao i pružanje dodatnih usluga iz djelatnosti kompanije Utva.

"Upoznajući kompaniju SmartLink iz Dubaija s našim proizvodnim programom i projektnim kapacitetima tvornice, došlo je do dogovora i konačnog potpisivanja ugovora između kompanije Utva avioindustrije iz Pančeva i kompanije SmartLink iz Dubaija", rečeno je iz Utve. Vlasnik kompanije Utva avioindustrija, JP Jugoimport SDPR, do sada je uložio više od 5 milijuna eura u proizvodne pogone Utve, kako bi se stvorili uvjeti za proizvodnju i razvoj letjelica i omogućilo podizanje kapaciteta tvornice kao i kvaliteta usluga.

 

1,2 milijuna

eura vrijedni su ugovori Utve s kompanijom SmartLink

"Ispunjenjem ovakvih dogovora u mogućnosti smo razvijati kompaniju, a time i zrakoplovnu industriju Srbije, a od velike je važnosti i to što ovi ugovori predstavljaju izravan priljev investicija u vrhunsku tehnologiju u Srbiji", navode iz te kompanije.

Prije godinu dana kompanija Utva avioindustrija iz Pančeva nakon više od 30 godina samostalno je proizvela novi zrakoplov Sova. Riječ je o jednomotornom zrakoplovu namijenjenom obuci, sportskom i turističkom letenju, avio-taksi prijevozu i panoramskom razgledanju. Jedna od osobina letjelice je što ima mogućnost brze modifikacije. Program 41 M, poznatiji kao Sova, financirala je upravo kompanija Jugoimport SDPR, a Utva je ugovorila projektiranje, modifikaciju, proizvodnju prototipa, ispitivanje i certifikaciju letjelice.

Proizveli 900 letjelica
Sova zapravo predstavlja moderniziranu verziju temeljnog zrakoplova Utva 75, koji je prilagođen za početnu obuku, sportsko i turističko letenje. Zrakoplov se takođe može koristiti za izviđanje, zračno snimanje i druge aktivnosti. Usto, uz ugradnju odgovarajuće opreme može nositi naoružanje, objavljeno je na internet stranicama Jugoimporta. Sova je je tzv. niskokrilac, metalne strukture tipa "ljuska", četvorosjed konfiguracije "side by side", s fiksnim stajnim trapom.

U veljači 2017. državno poduzeće Jugoimport SDPR postalo je vlasnik Utve sa 96% udjela, a suvlasništvo u Utvi (preostalih 4%) imaju još i Fond za razvoj, Grad Pančevo, dva pančevačka javna komunalna poduzeća Higijena i Vodovod i kanalizacija i Auto-transport Pančevo, Dunav osiguranje, Srbijagas, općine Kovin, Opovo i Kovačica i Gradska stambena agencija Pančevo.

Dolazak novog vlasnika okončao je agoniju u jedinoj srpskoj tvornici zrakoplova, praćenoj obustavama rada i štrajkovima radnika zbog neisplaćenih plaća.  Stanje u kompaniji naglo se pogoršalo budući da nije došlo do realizacije milijunskih ugovora o proizvodnji dijelova za svjetske zrakoplovne lidere Airbus i Boeing, što je bilo najavljeno 2014. godine, kada se posljednji put i govorilo o investicijama, povećanju broja radnika i novim ugovorima. Utva je jedna od najstarijih tvornica u Srbiji, od osnivanja 1937. godine u njoj je proizvedeno više od 900 letjelica – jedrilica, sportskih, školskih i zrakoplova za trening.

Komentirajte prvi

New Report

Close