Usijala se borba za nasljednika: Pet je favorita za novog premijera

Autor: Poslovni.hr/H , 25. svibanj 2019. u 13:47
FOTO: Reuters

Borba za mjesto Therese May u subotu se usijala s pet kandidata koji se sad natječu za funkciju premijera Velike Britanije čiji će glavni zadatak biti vođenje procesa istupanja te podijeljene države iz Europske unije.

May je u petak najavila svoju ostavku zbog neuspjeha provedbe brexita. Očekuje se da će doći do novih parlamentarnih izbora ili da će premijerku zamijeniti novi čelnik koji će tražiti oštriji razlaz s EU-om koji bi mogao dovesti do sukoba s tim savezom. 

Posljednji kandidat koji se pridružio utrci je ministar zdravlja Matt Hancock. Prije njega tu su ambiciju izrazili bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, trenutni ministar istog resora Jeremy Hunt, tajnik za međunarodni razvoj Rory Stewart i bivša ministrica rada i mirovina Esther McVey. 

Smatra se da će se za vodstvo Britanije natjecati desetak kandidata. Ministar trgovine Liam Fox i bivši zamjenik ministra za brexit Steve Baker u subotu nisu odbacili da će se i oni kandidirati. 

May tri puta nije uspjela u parlamentu dobiti podršku za dogovor koji je postigla s Bruxellesom zbog dubokih podjela oko Europe u svojoj konzervativnoj stranci. Zbog toga je prvotni datum izlaska 29. ožujka produžen na 31. listopada kako bi se vidjelo hoće li se postići nekakav kompromis. 

Svi koji žele njezino mjesto tvrde da će uspjeti tamo gdje ona nije, iako EU naglašava da neće ponovno pregovarati o dogovoru koji je s njom postignut. 

"Naravno da moramo ispuniti brexit i ja ću to učiniti", rekao je Hancock za radio BBC. 

"Moramo predložiti dogovor koji će proći kroz parlament. Moramo biti brutalno iskreni o ustupcima".

Pitanje brexita dominirat će borbom za vodstvo koje će početi u tjednu oko 10. lipnja kad će konzervativni zastupnici započeti izbor nasljednika premijerke.

Ankete pokazuju da su konzervativci velikom većinom za izlazak iz EU-a i da preferiraju to učiniti bez dogovora. 

Boris Johnson je jasni favorit, a on tvrdi kako Britanija mora biti pripremljena za izlazak bez sporazuma ako se ne može postići prihvatljiv dogovor.

"Napustit ćemo EU 31. listopada, s ili bez dogovora", kazao je u petak na gospodarskoj konferenciji u Švicarskoj. 

Podjele u stranci oko EU-a dovele su do odlazaka posljednja četiri premijera – May, Davida Camerona, Johna Majora i Margaret Thatcher, a čini se da ti razdori neće tako brzo nestati. 

Konzervativci u parlamentu nemaju većinu te vladaju uz podršku stranke sjevernoirskih unionista (DUP), što je faktor koji je znatno otežao položaj premijerke.

Komentirajte prvi

New Report

Close