Unatoč rezultatima izbora Slovenija nastavlja s privatizacijom državne imovine

Autor: Tomislav Oharek , 30. srpanj 2014. u 22:00
Alenka Bratušek, slovenska premijerka na odlasku/Željko Lukunić/PIXSELL

Slovenija je krenula u rasprodaju tvrtki nakon što je lani jedva izbjegla traženje međunarodnu pomoć.

Vlada na odlasku slovenske premijerke, Alenke Bratrušek, priopćila je  kako nastavlja s privatizacijom državnih kompanija, koja je obustavljena početkom mjeseca.

Bratušek je uoči izbora, održanih 13. srpnja, do formiranja nove vlade zamrznula započetu privatizaciju 15 državnih kompanija, među kojima su telekomunikacijski operater Telekom i Zračna luka Ljubljana. Slovenski ministar financija Uroš Čufer, kritikovao je zamrzavanje privatizacije, navodeći da je to predizborni potez premijerke, usmeren protiv njezinog glavnog protukandidata Mire Cerara. On se, naime, protivi privatizaciji infrastrukturnih kompanija.

Cerar, najvjerojatnije novi premijer Slovenije, već je pokrenuo pregovore s drugim strankama o formiranju koalicije koja bi nastavila s privatizacijom, ali bi ključne tvrtke iz sektora infrastrukture ostale u državnom vlasništvu. Alenka Bratušek je pak po tom pitanju mnogo pragmatičnija, a jedina kompanija koju bi zadržala u državnom vlasništvu je Nova ljubljanska banka. "Na prodaju cijelog Telekoma Slovenije odlučili smo se kako bi dobili što boljeg strateškog partnera i što bolju cijenu.

Dobro je što se nismo odlučili prodati NLB i što je nikad nećemo prodati u cijelosti", rekla je ranije Bratušek. Krizom pogođena Slovenija jedva je lani izbjegla da mora tražiti međunarodnu financijsku pomoć, tako što je poduzela teške korake s ciljem rezanja proračunskog deficita, uključujući i program privatizacije. Zato je sastavljen i popis od 124 tvrtke u kojima Slovenija ima državne udjele, a čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 10 milijardi. Kako je vlada nacrtom strategije o upravljanja državnom imovinom procijenila da je riječ o nestrateškim tvrtkama udjeli u njima su se mogli prodati u potpunosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close