Umjerena vlada izbjeći će novi Grexit

Autor: Tomislav Pili , 20. rujan 2015. u 21:59
Reforme i dalje čekaju/REUTERS

Proeuropska koalicija bila bi najbolji ishod izbora.

Nakon izbora Grčka bi trebala što brže formirati vladajuću koaliciju ako ne želi kasniti u implementaciji reformi koje su nametnuli međunarodni vjerovnici.

Prema procjeni Michaela Michaelidesa, analitičara Royal Bank of Scotlanda, vladajuća koalicija sa snažnim proeuropskim stavom bio bi najpozitivniji ishod izbora održanih u nedjelju. To bi konkretno značilo da vladu sastavi koalicija koju predvodi Nova demokracija u savezu s umjerenim strankama, kaže za Bloomberg Lefteris Farmakis, analitičar Nomure.

U slučaju da glavnu riječ u koaliciji vodi Syriza, vjerojatno je da će tražiti saveznike u Neovisnim Grcima koji su se do sada protivili mjerama štednje. Loš bi scenarij uključivao Syrizinu vladajuću koaliciju, ali bez podrške To Potamija (Rijeka) i PASOK-a, ističu analitičari. To bi značilo da će implementacija reformi ovisiti o podršci Neovisnih Grka na vrlo tankoj parlamentarnoj većini, kaže Michaelides. Uvjerljivo najgori scenarij bio bi rezultat usitnjenog parlamenta zbog čega bi stranke morale formirati labavu koaliciju.

Osim toga, jednako bi bilo loše ako će se Aleksias Cipras morati okrenuti Stranci narodnog jedinstva koja se zalaže za napuštanje eura i ponovno uvođenje drahme. Ulazak u vladu desničarske Zlatne zore nije izvjestan, unatoč relativno dobrom izbornom rezultatu, ocjenjuju analitičari.  

Komentirajte prvi

New Report

Close