Ulcinjska solana zatvorena 2011. prodaje se za čak 179 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. kolovoz 2014. u 22:00
Vlada je 2011. godine Solani oduzela koncesiju za korištenje morske vode

Raspisan je i natječaj za zakup tvrtke ili za organiziranje proizvodnje za vrijeme berbe soli ove i sljedeće godine, ali nije bilo zainteresiranih.

Stečajna uprava Solane Bajo Sekulić objavila je novi natječaj za prodaju cjelokupne imovine ulcinjskog poduzeća po početnoj cijeni od 179 milijuna eura.

Dosad je bezuspješno raspisano deset natječaja za prodaju, a na novom je cijena 11 milijuna eura niža nego na prethodnom, pišu Vijesti.Prodaje se nepokretna i pokretna imovina koju čine zemljište, poslovne zgrade, elektroenergetski i objekti za vodu te plinovod, kanali, što je sve locirano u Ulcinju na površini od oko 14,5 milijuna četvornih metara, kao i tehnološka i uredska oprema, građevinska mehanizacija i vozila.

Stečaj i prijatelji na vlasti
Stečajna uprava je krajem svibnja raspisala i novi natječaj za zakup tehničko-tehnološkog kompleksa kompanije ili za poslovno-tehničku suradnju za organiziranje proizvodnje za vrijeme berbe soli ove i sljedeće godine godini, ali nije bilo zainteresiranih. Sindikat Solane je odustao od zakupa tvornice zbog "velike šteta od diverzija" iza kojih, kako tvrde, stoji uprava. Predstavnici Sindikata drže da su diverzije posljedica namjere da se spriječi organiziranje proizvodnje i opstanak tvrtke. Naime, u Solanu je 2005. godine zbog duga od 13 tisuća eura uveden tzv. programirani stečaj koji nije dao rezultate, pa je početkom 2011. godine uveden klasičan stečaj. Tvrtku je inače od 2003. kontrolirao podgorički poduzetnik Veselin Barović, navodno dobar prijatelj premijera Mila Đukanovića, koji je kupio kontrolni paket dionica za 800.000 eura. Barović je početkom godine izašao iz Eurofonda i svih kompanija koje su u portfelju fonda, a time i iz Solane. Ranije, u crnogorskoj javnosti postojale su sumnje da je Barović od samog početka računao na prodaju zemljišta, čija bi vrijednost bila uvećana prenamjenom u građevinsko zemljište. Mnogi su uvjereni da je to i konačna sudbina tvrtke u državi koja razvoj temelji na često mutnim investicijama u brojne turističke objekte.

Bez pomaka
Na takav zaključak navodi i to što je vlada 2011. godine Solani oduzela koncesiju za korištenje morske vode. Ipak, crnogorska je Skupština 16. srpnja donijela zaključke koji su trebali omogućiti nastavak poslovanja, a prije svega je Elektroprivreda trebala početi s isporukom električne energije Solani koja je obustavljena u veljači zbog duga od oko 20-ak tisuća eura. Međutim, ništa nije urađeno, te Solana nije počela s proizvodnjom. 

Tko su dioničari?

Skriveni najveći vlasnici

Prema posljednjim podacima crnogorske Središnje depozitarne agencije (CDA), vlasnik 73,5 posto dionica ulcinjske Solane skriven je iza HB Zbirnog kastodi računa 3. Drugi je Fond Trend koji posjeduje 5,89 posto dionica ulcinjskog poduzeća, dok podgorička kompanija Flash posjeduje 5,36 posto dionica. Arnad Alivodić vlasnik je jedan posto dionica Solane Bajo Sekulić, dok svi ostali dioničari imaju manje od jedan posto dionica poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close