Ulagači ponovno platili da europskom kriznom fondu posude novac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. listopad 2012. u 15:45
Ilustracija

Negativna kamata znači da su ulagači ukupno i tijekom cijelog razdoblja povrata kredita ulagači teoretski spremni plaćati EFSF-u kako bi mu posudili novac.

Ulagači su u utorak ponovo prihvatili negativne prinose kako bi posudili novac Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF), objavila je njemačka središnja banka koja je organizirala aukciju šestomjesečnih dužničkih papira. EFSF je prodao 1,99 milijardi eura šestomjesečnih dužničkih papira uz prosječnu kamatu od minus 0,0238 posto, objavila je Bundesbanka. Na prošlomjesečnoj sličnoj aukciji prosječan je prinos iznosio minus 0,0181 posto.

Negativna kamata znači da su ulagači ukupno i tijekom cijelog razdoblja povrata kredita ulagači teoretski spremni plaćati EFSF-u kako bi mu posudili novac. Unatoč lošim prinosima interes ulagača bio je velik. Potražnja je bila skoro dva i pol puta veća od ponude i dosegnula je ukupno 4,83 milijarde eura, premašivši iznos ponuđen na upis 2,4 puta.

EFSF je osnovan s ukupnim zajmodavnim kapacitetom od 440 milijardi eura a zamijenit će ga stalni krizni fond, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), sa zajmodavnim kapacitetom od 500 milijardi eura. ESM je prvobitno trebao početi s radom 1. srpnja ali je to odgođeno zbog pravnih problema u Njemačkoj. Budući da su prepreke u međuvremenu uklonjene, ministri financija eurozone pokrenuli su ga 8. listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close