Đukanovićev rođak na internet klađenju godinama vara državu

Autor: Poslovni dnevnik , 29. rujan 2015. u 13:30
Milovan Maksimović, član Đukanovićeve šire obitelji, suosnivač je tvrtke za internet klađenje E-Gambling Montenegro

E-Gambling je s jednom licencijom, koju plaća 10.000 eura mjesečno, otvorio 21 internet stranicu za klađenje.

Milovan Maksimović iz Podgorice, brat od ujaka crnogorskog premijera Mila Đukanovića, stoji iza tvrtke E-Gambling Montenegro, koja je izdavala lažne licencije za internet klađenje i za koju se sumnja da je nanijela milijunsku štetu državi, zaključak je analize Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), koju prenose Vijesti.

Maksimović je izvršni direktor offshore kompanije Royale Online Limited, s Britanskih djevičanskih otoka (čiji je jedini dioničar Nak Shareholders Limited s Cipra), koja je jedan od dva osnivača E-Gamblinga, a drugi je kompanija sa Sejšela Merig International. Udruženje priređivača igara na sreću Montenegro Bet je 5. kolovoza ove godine podnijelo prijavu protiv E-Gamblinga Upravi za igre na sreću i pokrenut je inspekcijski postupak. Montenegro Bet je naveo da E-Gambling mjesečno treba plaćati 440 tisuća eura, a ne 10 tisuća, zbog čega je samo za pola godine od trajanja licencije država izgubila 2,6 milijuna eura.

 

26milijuna

eura izgubila je država jer E-Gambling plaća samo jednu, a ne 21 licenciju

Lažna direktorica
U listopadu 2011. Royale Online Limited i Merig International u Podgorici otvaraju E-Gambling Montenegro, s upisanim kapitalom od jedan euro. E-Gambling je sa samo jednom licencijom, koju državi plaća 10 tisuća eura mjesečno, otvorio 21 internet stranicu za klađenje. Druga dva crnogorska priređivača igara na sreću preko interneta, Vezuv i Sporting Group, nemaju takve povlastice jer za svaku internet stranicu pojedinačno moraju imati licenciju, koja stoji po 10 tisuća eura mjesečno.

Ugovor s E-Gamblingom koji s jednom licencijom priređuje igre na sreću na 21 internet stranici potpisala je Uprave za igre na sreću.  Međutim, tu nije kraj jer postoji još dvadesetak internet stranica na kojima piše da su licenciju dobili od tvrtke E-Gambling, koja je time praktično preuzela ulogu Uprave za igre na sreću, odnosno države, pišu Vijesti. Usto, partneri kojima je E-Gambling izdao ili prodao internet stranice tj. licencije, ne plaćaju ništa državi.

Vijesti su prošlog tjedna objavile drugi tekst E-Gamblingu, tj. o tkalji, staroj 72 godine, direktorici tvrtki Sonya i Serpi, koje su dobile licenciju za internet kockanje od E-Gamblinga. Starica je novinarima rekla da ne zna za te dvije tvrtke, da nikada nije koristila računalo i da joj je snaha Jelena Knežević uzela osobnu kartu i matični broj jer joj je "trebalo za neke potpise". Jelena Knežević iz Beograda, koja je upisana kao izvršni direktor tvrtke Soft Cube International, osnovane od strane jednog građana Turske, takođe je dobila licenciju za kockanje od E-Gamblinga.

Automat klub u krojačnici
Osnov E-Gamblingu za dobivanje koncesije za priređivanje igara na sreću preko interneta bilo je dobivanje licencije za automat klub u veljači ove godine.  Međutim, unatoč podacima s internet stranice Uprave za igre na sreću da se taj automat klub nalazi na Cetinju, u Njegoševoj 97, novinari Vijesti na toj adresi nisu zatekli nikoga, a kroz prozor se može vidjeti stroj za šivanje i "oprema kakvu bi mogla imati krojačka radionica".  K tome, Njegoševa 97 na Cetinju je i adresa najmanje osam tvrtki kojima je E-Gambling izdao ili prodao licenciju za priređivanje igara na sreću preko interneta, a na te tvrtke vodi se 12 internet stranica za klađenje. Kada je E-Gambling prvi put dobio licenciju za internet klađenje u svibnju 2012. osnov je bio njegova kladionica na adresi Cetinjski put b.b. u Podgorici. Međutim, inspekcija je 2014. otkrila da u to vrijeme uopće nije bilo uplata u toj kladionici, niti su otkrili gdje se ona fizički nalazi. Stoga je jasna sumnje da i automat klub na Cetinju postoji samo fiktivno. 

Nema kraja prevarama

Ostali dužni još 230 tisuća eura

Kompaniji E-Gambling Montenegro dopušteno je i da od dobivanja prve licencije za priređivanje igara na sreću preko interneta od lipnja 2012. do oduzimanja licencije 29. travnja 2014. ne plaća mjesečnu koncesiju od 10 tisuća eura čime je stvoren dug od 230 tisuća eura. Spornu licenciju E-Gamblingu je u veljači ove godine izdao bivši v. d. direktora Uprave za igre na sreću Marko Ćulafić, koji je sada tajnik za razvoj poduzetništva u Općini Podgorica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

PD ,

zašto ste toliko opsjednuti Yugokomšijama s Balkana ?

Okrenite se malo prema EU i Regiji Jadran – Baltik.

New Report

Close