Ubojice Schengena pokopat će i EU

Autor: Tomislav Oharek , 18. siječanj 2016. u 22:00
Sve više država suspendira Schengenski sustav/REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ukazao je na alarmantno stanje.

Gubitak državnog nadzora, krhkost institucija Europske unije i zamah populizma diljem EU mogli bi pokrenuti dezintegracijske procese u zoni Schengena, eurozoni, pa čak i na jedinstvenom zajedničkom tržištu. Naime, kako je pokazalo izvješće o globalnim rizicima za 2016. Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), europski i nacionalni dužnosnici očekuju kako će ove centrifugalne sile dodatno jačati, a svoj ton, ionako sivom scenariju za ovu europsku godinu, dat će britanski referendum o izlasku ili ostanku u EU.

"Nemam previše iluzija što se tiče ove godine jer će sve biti teško. Ali neću odustati, odbacujem ideju da je to na neki način početak kraja", rekao je krajem prošlog tjedna predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na konferenciji za novinare u Bruxellesu. Unatoč tome što je Europska unija demonstrirala svoje jedinstvo po pitanju Ukrajine, izbjeglička kriza se pokazala mnogo ozbiljnijim izazovom i zorno demonstrirala koliko su države izgubile nadzor i koliko su krhke europske institucije, ukazuje izvješće WEF-a. "Izolacionizam, ksenofobija i desničarski populizam uzimaju sve više maha diljem kontinenta i dovode u pitanje integracijski proces i zajedničku europsku frontu po pitanju međunarodnih sigurnosnih politika. Ako Europa neće uspjeti pronaći zajednička rješenja za izazove današnjice, moglo bismo svjedočiti procesu dezintegracije koji bi izbrisao dostignuća poput schengenske zone koja omogućuje putovanje bez putovnice, ili zajedničke europske valute, pa čak i jedinstvenog europskog tržišta. Teško je da bi takav proces prošao u miru i harmoniji", upozorava izvješće WEF-a.

Ti problemi more i Junckera, koji inzistira na povezanosti eura i zajedničkog tržišta te upozorava da "oni koji ubiju Schengen u konačnici će u grob položiti i zajedničko tržište". "To bi izazvalo nezaposlenost s kojom se više ne bismo mogli nositi", ukazuje Juncker. Usto smatra da je Schengen nedjeljiv od ideje zajedničke europske valute. "Euro nema smisla bez Schengena, bez slobode kretanja radnika i bez slobode da Europljani putuju. Koja je svrha valute prihvaćene diljem kontinenta, ako se njime ne može slobodno putovati, kao što smo mogli do sad", opominje Juncker. "Ako bi se sve ovo raspalo, ekonomska cijena gubitka rasta i štete za europsku perspektivu rasta bila bi nesaglediva", opominje predsjednik Komisije.

To je potkrijepio i brojkama, pa je samo na mostu ?resund oji povezuje Švedsku i Dansku cijena zbog sigurnosnih pregleda već dosegla 300 milijuna eura. Švedska je uvela graničnu kontrolu na mostu ?resund u studenome prošle godine, a početkom ove godine su i Švedska i Danska uvele kontrolu identifikacijskih dokumenata. Juncker kaže kako je takav sustav rezultirao i troškovima od 90 milijuna eura između Njemačke i Danske. Ukazao je kako u EU svakoga dana, redovito granicu prelazi 1,7 milijuna ljudi. Ukazao je kako se svake godine u EU obavi 47 milijuna prijevozničkih poslova u EU, a dodatno zadržavanje na granici rezultiralo bi troškom od 55.000 eura po kamionu. "To je konzervativna procjena. No ako nastavimo ovako i ako se uvedu dodatne granične kontrole troškovi zbog toga bi mogli probiti tri milijarde eura", ističe Juncke.

Komentirajte prvi

New Report

Close