U utrku za PKB ušao i američko-kanadski konzorcij

Autor: Poslovni dnevnik , 02. siječanj 2018. u 14:38
PKB posjeduje 8500 muznih krava i 22.000 goveda/FOTOLIA

Zanimanje za preuzimanje PKB-a pokazali su i Petar Matijević, Miodrag Kostić i Bogoljub Karić.

Američko-kanadski konzorcij koji se bavi stočarstvom i proizvodnjom voća zainteresiran je za privatizaciju ili strateško partnerstvo s Poljoprivrednim kombinatom Beograd (PKB), javlja Blic.

 

154 mil.

€ tražena su za PKB u veljači 2017.

Konzorcij je poslao pismo o namjerama, te intenzivno razgovora s predstavnicima vlade Srbije, a svoje ideje o budućnosti PKB-a žele predstaviti i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Uskoro se očekuje i izvještaj privatizacijskog savjetnika koji treba definirati najbolji način privatizaciju poljoprivredne kompanije. Izvor Blica iz srpske vlade tvrdi da je uključivanje američko-kanadskog konzorcija u priču oko privatizaciju PKB izuzetno ozbiljno.

"Ime konzorcija ne možemo otkriti, ali je riječ o kompanijama koje imaju izuzetno visoke međunarodne reference. Ono što je za državu važno, to je njihova namjera da nastave poljoprivrednu proizvodnju koja je i njima osnovna djelatnost", objašnjava sugovornik Blica. "Prema njihovim procenama, da bi kombinat povratio staru slavu, ali i razvio suvremenu poljoprivrednu proizvodnju, potrebno je ulaganje od 100 milijuna eura. Problem može biti višak zaposlenih, ali država je spremna pomoći i isplati dio otpremnina", kaže Blicov izvor iz vlade.

 

17,6 tisuća

ha zemljišta ima Poljoprivredni kombinat Beograd

Pismo o namjerama za PKB u veljači 2017. dostavili su jedna osoba iz Kovina, dvije kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz UAE-a, Kine, Singapura i dvije iz Velike Britanije. Tada je potvrđeno da je pismo stiglo i od Industrije mesa Matijević Petra Matijevića i od MK Commercea Miodraga Kostića.

Zanimanje za PKB nedavno je pokazao i Bogoljub Karić. Međutim, prvi krug prodaje je propao jer nije bilo nikog tko bi bio spreman platiti 154 milijuna eura (50% od procijenjene vrijednosti). PKB ima 17.600 hektara zemljišta, 8500 muznih krava i 22.000 goveda. Zaposleno je 1900 radnika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close