Posao za 20.000 ljudi: Gradi se jedan od najvećih industrijskih parkova u ovom dijelu Europe

Autor: Poslovni dnevnik , 11. studeni 2018. u 10:17
Uz suvremenu industriju gradit će se laboratoriji, razvojni centri i otvarati fakulteti / Goran KovaČIĆ/PIXSEL

Od velikog značaja ne samo za taj grad, već i za cijeli kraj.

S kineskim partnerima gradimo zajedničku budućnost i viziju Balkana i Europe, koja se temelji na inovacijama, tvornicama i tehnologijama budućnosti, ‘pametnim’ radnim mjestima i dodatnoj vrijednosti koju stvaraju naši inženjeri”, rekao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, otvarajući Treću konferenciju između Kine i zemalja srdišnje i istočne Europe o inovacijama, koja se održava u Sarajevu.

Sofisticirana oprema

Popović je rekao da će u Srbiji biti izgrađen jedan od najvećih industrijskih parkova u ovom dijelu Europe, srpsko-kineski industrijski park u Beogradu, gdje će na prostoru od 320 hektara biti smještena najsuvremenija industrija, laboratoriji, razvojni i znanstveni centri, fakulteti, ali i stanovi za mlade inženjere. Ministar je naveo i da će, osim industrijskog parka u Beogradu, biti izgrađen i srpsko-kineski industrijski park u Smederevu. Naime, u rujnu je Dragan Stevanović, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, s kineskom kompanijom HBIS potpisao Protokol o razumijevanju za izgradnju kinesko-srpskog industrijskog parka u Smederevu.

“Vjerujem da će kinesko-srpski industrijski park u Smederevu moći zaposliti 20.000 ljudi, što je od velikog značaja ne samo za taj grad, već i za cijeli kraj, ali i za proračun Srbije”, rekao je državni tajnik, objašnjavajući da su već definirani rokovi i dinamika realizacije projekta. Prva faza će biti završena u sljedeće dvije godine, a druga 2021. i 2022. godine. Prema njegovim riječima, u industrijskom parku će na površini od oko 400 hektara biti smještena proizvodnja sofisticirane opreme u strojnoj i elektro industriji, zatim proizvodnja građevinskog materijala, industrija zelene energije i dijelova za automobile koje pokreću nova pogonska goriva.

CRBC ulaže 220 mil. eura

Siniša Mali, ministar financija, također u rujnu, potpisao je s kineskom kompanijom CRBC sporazum o izgradnji Industrijskog parka prijateljstva u Beogradu (Borči), koji će Srbiji donijeti ukupnu investiciju od oko dvije milijarde dolara, od čega će CRBC uložiti oko 220 milijuna eura.

Park treba privući više od tisuću kineskih kompanija koje bi mogle otovoriti oko 10.000 novih radnih mjesta. Bit će to najveći kineski industrijski park u Europi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Fašistička prčija se prodaje jeftino!

Drug Milanović je dao procjenu da Hrvatskoj privredi Kinezi nisu dobrodošli ,sad se čudimo što Kinezi ulažu u Srbiju ,”bravo” za esdepej ,bitno je da drugovi brste o pljački u Hrvata …..slučajno ili namjerno ,nisam siguran da je slučajno

New Report

Close