U Britaniji više tehnoloških ulaganja nego u cijeloj EU

Autor: Tomislav Pili , 10. lipanj 2018. u 22:00
Brexit nema utjecaja na privlačenje investicija/FOTOLIA

Glavninu ulaganja, točnije 80 posto, privukle su tvrtke iz Londona zbog razvoja najmodernijih tehnologija.

Velika Britanija i dalje je vodeća europska destinacija za investitore u tehnološke kompanije privlačeći tri puta više kapitala u posljednje dvije godine od bilo koje druge europske države.

Prema podacima iz istraživanja tvrtke London & Partner objavljenog u petak, od odluke o izlasku iz Europske unije britanske su tvrtke dobile više od pet milijardi funti iz fondova rizičnog kapitala.

Tri puta bolji od Nijemaca
To je više nego što su prvi pratitelji dobili zajedno, prenosi Reuters. Naime, u Njemačku se slilo 2,15 milijardi funti, u Francusku  1,55 milijardi funti, a u Švedsku 644 milijuna funti.

 

39 mlrd.

funti vrijedio je 2016. izvoz digitalnog sektora

K tome valja naglasiti kako su američki tehnološki divovi, poput Amazona, Facebooka i Googlea proširili svoje poslovanje nakon referenduma o članstvu u Europskoj uniji. Najviše ulaganja privlače kompanije sa sjedištem u Londonu u koje je otišlo 80 posto kapitala koji se došao u britanski tehnološki sektor. U London & Partnersu ističu kako prijestolnica privlači investitore zbog mogućnosti razvoja najmodernijih tehnologija u brzorastućim sektorima, ako što je umjetna inteligencija, računalna sigurnost te fintech.

Za petinu više
"Londonski tehnološki sektor važan je izvor radnih mjesta i rasta za gospodarstvo grada i ključan je u nastavku privlačenja najboljih talenata i investicija iz cijelog svijeta nakon Brexita" izjavio je gradonačenik Sadiq Khan. Ovoga tjedna održat će se skup London Tech Week koji će posjetiti više od 50.000 investitora, poduzetnika i tehnoloških lidera.

Vladini podaci objavljeni sredinom prošloga tjedna pokazali su da je britanski digitalni sektor u 2016. izvezao usluga za 39 milijardi funti, 22 posto više nego godinu ranije. Radi daljnje podrške razvoju tehnološkog sektora britanska je vlada u Digitalnoj i industrijskoj strategiji najavila ulaganje gotovo milijardu funti u umjetnu inteligenciju, "konkurentne porezne olakšice" za kompanije te izdvajanje 2,4 posto BDP-a za istraživanje i razvoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close