Tvrtka Alpine Bau, vlasnik Osijek Koteksa, podnijela zahtjev za pokretanje stečaja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. lipanj 2013. u 19:17
Photo: EPA/ULI DECK

Prema posljednjim podacima hrvatskog Središnjeg klirinško depozitarnog društva, Alpine Bau je vlasnik 99,98 posto dionica Osijek Koteksa, dok preostalih 0,2 posto ima Drago Tadić.

Druga najveća austrijska građevinska tvrtka Alpine Bau GmbH, vlasnik Osijek Koteksa, podnijela je u srijedu na sudu u Beču zahtjev za pokretanjem stečaja.

Tvrtka Alpine Bau zapošljava 6.500 ljudi, a prema procjeni kreditnih agencija ima dugovanja u iznosu do 2,6 milijardi eura a imovinu od 661 milijun eura.

Prema posljednjim podacima hrvatskog Središnjeg klirinško depozitarnog društva, Alpine Bau je vlasnik 99,98 posto dionica Osijek Koteksa, dok preostalih 0,2 posto ima Drago Tadić.

Podnošenje zahtjeva na sudu u Beču znači da će stečajni upravitelj sada utvrditi stanje poslovanja u Alpine Bau, temeljne poslovne jedinice u sklopu grupe Alpine Holding GmbH, koju je lani u potpunosti preuzela španjolska tvrtka FCC.

Od suda imenovani upravitelj u idućim će tjednima ocijeniti je li tvrtkin plan restrukturiranja prihvatljiv, objavila je kreditna agencija KSV.

Gubitaška grupa Alpine, povlačeći se nakon skupe ekspanzije u istočnoj Europi, također je pokušavala, ali bez uspjeha, prodati ogranke za energetiku i inženjerstvo kako bi namaknula prijeko potrebni novac. Započela je drugi krug pregovora o namiri dugova, nakon što je FCC u ožujku dao novu injekciju novca, uz uvjet da kreditori umanje dugovanja za 150 milijuna eura.

Izvršni direktor Alpinea Arnold Schiefer samo dan ranije je pozitivno govorio o pregovorima, napominjući da očekuje sklapanje dogovora za najviše tri tjedna.

Fatalni udarac za tvrtku Alpine stigao je nekoliko sati kasnije, kada je FCC uskratio najnovije financiranje, kazao je čelnik radničkog vijeća.

"To je stvarno bilo iznenađenje", kazao je Hermann Haneder za austrijski radio ORF, napominjući kako su FCC i banke slale pozitivne signale u vezi toga da tvrtki Alpine pomognu da se ponovno osovi na noge.

Ujedno je izrazio bojazan da bi poteškoće Alpinea mogle povući za sobom i mnoge male dobavljače. "Bojim se, a tako procjenjuje ministarstvo rada, da bi 500 kompanija moglo otići u stečaj, prema najcrnjem scenariju. To znači strašno velik broj radnih mjesta, mislim da se radi o njih četiri do pet tisuća".

Za španjolsku krovnu kompaniju Alpineovo podnošenje zahtjeva za stečajem znači gubitak nakon oporezivanja u iznosu 289 milijuna eura, a pogađa i zajmodavce, uključujući Bank Austriju i Erste Grupu. Loša je vijest i za austrijske porezne obveznike, iako se još ne zna koliko bi ih moglo stajati.

U austrijskom ministarstvu financija kazali su da još nije jasno koliko će od 150 milijuna eura državnih jamstava za Alpine biti potrebno, napominjući kako to ovisi o isplatnim kvotama koje će dobiti vjerovnici.

Golemim dugovima pritisnut FCC pokušava očistiti bilancu prodajom imovine i otpisom gubitaka proizišlih iz ulaganja u obnovljivu energiju i graditeljstvo. Uvelike je izložen posrnulom španjolskom gospodarstvu, pri čemu poslovanje s nekretninama, cementom i energijom trpi teške posljedice kolapsa nekretninskog sektora prije pet godina.

U prvom je tromjesečju ta peta najveća građevinska španjolska tvrtka zabilježila gubitak od 140 milijuna eura, dijelom zbog gubitaka u tvrtki Alpine. Bilježi pad prihoda osmo tromjesečje zaredom jer su iščezli ugovori španjolskog državnog sektora zbog otegnute recesije. Oko polovine prihoda ostvaruje u Španjolskoj.

FCC ima trogodišnji plan čiji je cilj smanjenje neto dugova za 2,7 milijardi eura do 2015., a ima za cilj fokusirati poslovanje na infrastrukturu, usluge povezane s okolišem i upravljanje vodama. Krajem rujna neto dug FCC-a iznosio je 7,3 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close