Turska isprika dovodi ruski plin i turiste

Autor: Tomislav Pili , 28. lipanj 2016. u 21:59
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan/REUTERS

Gazprom spreman opet razgovarati o Turskom toku, a turistički radnici nadaju se obnovi aranžmana za turska ljetovališta.

Isprikom zbog rušenja ruskog borbenog zrakoplova Su-24 u studenom iznad Sirije turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan značajno je zatoplio gospodarske odnose s Rusijom.

Erdoganova isprika predsjedniku Vladimiru Putinu zbog smrti jednog od pilota objavljena je u ponedjeljak, a već istoga dana navečer plinski div Gazprom istaknuo je kako je spreman s Ankarom opet razgovarati o plinovodu Turski tok. "Gazprom jest i uvijek je bio spreman za dijalog o Turskom toku", izjavio je agenciji TASS predstavnik kompanije Sergej Kuprijanov. Podsjetimo, 1. prosinca prošle godine Rusija je suspendirala rad svojih predstavnika u mješovitom međuvladinom povjerenstvu koje je trebalo pripremiti preduvjete za gradnju plinovoda. Inače, Turski tok je dogovoren u prosincu 2014. potpisivanjem memoranduma između Gaproma i turske kompanije Botas.

Plinovod je iz Rusije preko Crnog mora trebao u Tursku dovoditi 63 milijardi prostornih metara prirodnog plina, od čega je za turske potrebe bilo namijenjeno 16 milijardi kubika, a ostatak bi odlazio prema Europi. Osim plina, odmrzavanje odnosa moglo bi vratiti i ruske turiste u turska ljetovališta koja zjape prazna. Glasnogovornica Ruske unije turističkih radnika, Irina Turina, istaknula je na moskovskoj radio-postaji kako bi isprika mogla potaknuti vlasti da opet dopuste odlazak turista u Tursku. "Sve agencije trpe zbog nedostatka aranžmana za Tursku. Nijedna destinacija ne može se mjeriti s Turskom u omjeru cijene i kvalitete", dodala je Turina.  

Komentirajte prvi

New Report

Close