Turizmu prijete minusi ako se uvedu vize za SAD

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2017. u 08:18
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Washington još uvijek traži vize za pet zemalja članica EU-a – Hrvatsku, Cipar, Poljsku, Rumunjsku i Bugarsku – dok državljani preostale 23 zemlje vizu za SAD ne trebaju.

Do početka svibnja Europska komisija treba odlučiti hoće li poslušati Europski parlament i privremeno uvesti vize za američke državljane budući da SAD još nisu ukinule vize za sve građane EU-a.

Washington još uvijek traži vize za pet zemalja članica EU-a – Hrvatsku, Cipar, Poljsku, Rumunjsku i Bugarsku – dok državljani preostale 23 zemlje vizu za SAD ne trebaju. Američki građani mogu putovati u sve zemlje EU-a bez vize. Budući da SAD ne poštuje puni vizni reciprocitet, Europski parlament smatra da je Komisija zakonski obvezna poduzeti mjere i privremeno uvesti vize za Amerikance te traži da se to učiniti u roku od dva mjeseca, piše Novi list.

Nakon ovog poteza Europskog parlamenta, iz Komisije su poručili da su i dalje u stalnim kontaktima s američkom administracijom i trude se na taj način osigurati vizni reciprocitet. Ističu da se njihova taktika "strpljivih diplomatskih kontakata" isplatila kad je u pitanju Kanada jer će Bugari i Rumunji, od kojih je Kanada dosad tražila vize, od 1. prosinca biti izjednačeni s ostalima. O situaciji sa SAD-om Komisija namjerava izvijestiti do kraja lipnja.

"Teško da će SAD u naredna dva mjeseca suspendirati vize za preostale državljane EU-a, ali naš je posao da to 'tjeramo' dalje", kaže zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula koji je od početka mandata angažiran na tom pitanju.

Ako Komisija ne postupi prema zahtjevu Europskog parlamenta, "parlament će i dalje vršiti pritisak na Komisiju" i "podsjećati da postoje države članice prvog i drugog reda", ističe Picula, za kojeg "ova vrsta diskriminacije nije opravdana". Nejednakost se osjeća i financijski jer za vizu treba izdvojiti do 160 dolara, dok oni koji vizu ne trebaju plaćaju pristojbu od 14 dolara.

Picula smatra da su vize primjer u kojem je Europski parlament pokazao da "dobro konzumira svoje ovlasti iz Lisabonskog ugovora". "Parlament može i treba vršiti pritisak na Komisiju jer Komisija ne radi ono što je obvezna raditi, napominje Picula, podsjećajući da je Komisija još u travnju prošle godine trebala poduzeti korake.

Komisija je, međutim, u travnju 2016. godine objavila izvješće u kojem je upozorila na gospodarske posljedice uvođenja viza za Amerikance. U tom izvješću je, među ostalim, navela da bi uvođenje viza moglo uzrokovati smanjenje broja putnika iz SAD-a i Kanade u Europu te da bi posjetitelji iz Sjeverne Amerike mogli birati druge destinacije. Prema tadašnjoj Komisijinoj procjeni, pad broja turista iz Kanade i SAD-a u EU za pet posto uzrokovao bi gubitak od 1,8 milijardi eura. Najviše bi to osjetile Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Grčka i Nizozemska. No, i turizam pet EU zemalja čiji građani još uvijek trebaju vizu za SAD osjetio bi negativne posljedice.

Toga su, očito, svjesni i u hrvatskom Ministarstvu turizma koje je Novi list upitao podržavaju li inicijativu Europskog parlamenta za privremeno uvođenje viza američkim državljanima i bi li to naštetilo hrvatskom turizmu. "Ministarstvo turizma se zalaže za svaki korak u lakšem protoku turista između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država", odgovorili su, ne određujući se izrijekom prema inicijativi Europskog parlamenta. Jasno je, međutim, da uvođenje viza ne bi išlo u prilog "lakšem protoku turista".

Ističu, nadalje, da su turisti iz SAD-a Hrvatskoj "iznimno važni gosti, posebice jer putuju izvan glavne turističke sezone, a što dokazuju i podaci prema kojima više od 60 posto noćenja ostvaruju izvan glavne sezone". "Hrvatsku je tijekom prošle godine posjetilo preko 350 tisuća gostiju iz SAD-a koji su ostvarili preko milijun noćenja što predstavlja rast od šest posto u dolascima, odnosno devet posto u noćenjima u odnosu na 2015. godinu te vjerujemo kako će se taj pozitivni trend nastaviti i dalje", poručuju iz Ministarstva turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close