Trump se kune u naftu, ali će carinama srušiti cijenu barela

Autor: Tomislav Pili , 23. siječanj 2017. u 14:02
Predsjednik SAD-a Donald Trump odmah je objavio akcijski energetski plan/REUTERS

Uvođenje visokih carina na uvoznu robu moglo bi usporiti kinesku ekonomiju, a time i potražnju vodećeg svjetskog uvoznika nafte.

Iako je jedan od prvih poteza američkog predsjednika Donalda Trumpa bila objava akcijskog energetskog plana Amerike koji u prvi plan stavlja fosilna goriva, zaoštravanje trgovinskih odnosa s Kinom, ali i ostalim državama u susjedstvu, mogao bi nepovoljno djelovati na oporavak cijene nafte. Kako navodi Reuters, čelnici naftnih kompanija te predstavnici bliskoistočnih izvoznica nafte nisu pretjerano oduševljeni Trumpovim porukama o uvođenju visokih carina na kinesku robu.

 

336 mlrd.

dolara iznosi trgovinski manjak SAD-a u trgovini s Kinom

Hladne glave s obje strane
"Dvije najveće svjetske ekonomije moraju riješiti svoje nesuglasice zbog dobrobiti globalne zajednice. S obje strane postoji mnogo mudrosti. Nadam se da će se naša zabrinutost pokazati neutemeljena", izjavio je na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu saudijski ministar energetike Khalid al-Falih. Majid Jafar, izvršni direktor Crescent Petroleuma, naftne kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, smatra kako najveći rizik za energetsko tržište proizlazi iz američko-kineskog antagonizma, koji se prostire od potencijalnog trgovinskog rata do otvorenih geopolitičkih pitanja.

Na sličnom tragu razmišlja i Bob Dudley, prvi čovjek britanskog naftnog diva BP, koji je kazao kako se "nada da će hladne glave prevladati na obje strane".Zabrinutost energetskog sektora proizlazi iz prirode kineske ekonomije. Naime, drugo gospodarstvo svijeta vodeći je svjetski izvoznik te  stoga snažno ovisi o slobodnoj trgovini. Svako ograničavanje slobodne trgovine, a posebno prema vodećem kineskom tržištu – Americi – negativno bi se odrazilo na kinesko gospodarstvo. Prema američkim podacima, tijekom 2015. Kina je u SAD izvezla robe u vrijednosti 482 milijarde dolara.

Pošto je Amerika izvezla u Kinu robe za 161,6 milijardi dolara, trgovinski manjak na američkoj strani za tu je godinu iznosio 336,2 milijarde dolara. Svako usporavanje kineskog gospodarstva automatski bi se negativno odrazilo na potražnju za naftom. Kao što je poznato, azijska sila vodeći je svjetski uvoznik nafte i glavni pokretač rasta potražnje za tim energentom u posljednjih deset godina. Tako je Kina u 2015. godini – potaknuta i niskom cijenom – uvezla rekordnih 334 milijuna tona nafte ili devet posto više nego godinu ranije. 

 

334 milijuna

tona sirove nafte uvezla je Kina 2015. godine

Raskida se i NAFTA?
"Uspon Kine treba biti izvor stabilnosti, a ne sukoba", smatra saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir. No, osim najave carina na kinesku robu, predsjednik Trump najavio je i veću američku energetsku neovisnost u odnosu na Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC). Khalid al-Falih ocjenjuje kako bi se svaki pokušaj uvođenja carina na uvoznu naftu prvenstveno negativno odrazio na američku kemijsku industriju i rafinerije. Međutim, osim azijskih država, od Trumpovog zaokreta u američkoj trgovinskoj politici strahovati mogu i prvi susjedi.

Nakon što je praktički odmah nakon prisege raskinuo Transpacifičko partnerstvo (TPP) s 11 država s Pacifika, Trump je najavio nove pregovore oko Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji je 1994. sklopila Clintonova administracija s Kanadom i Meksikom.  Ako partneri iz NAFTA-e odbiju dati američkim radnicima pošten sporazum u iznova ispregovaranom sporazumu, "predsjednik će objaviti da je SAD spreman povući se iz NAFTA-e", stoji u priopćenju Bijele kuće. SAD su imale 2015. s Meksikom trgovinski manjak od 49,2 milijarde dolara, a s Kanadom višak od 11,9 milijardi dolara.

Prva dolazi Theresa May

Anglo-američki trgovinski ugovor na vidiku
Američki predsjednik Donald Trump susrest će se krajem tjedna s britanskom premijerkom Theresom May, a s meksičkim predsjednikom Enriqueom Pena Nieto 31. siječnja, najavio je u subotu novinarima glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer. "Predsjednik Trump prvog inozemnog lidera dočekat će u četvrtak, kada će britanska Theresa May doći u Washington", kazao je Spicer ne pojasnivši dodatno hoće li se službeni sastanak održati u četvrtak ili petak. To bi trebao biti i prvi susret Trumpa s nekim stranim liderom u Bijeloj kući. Mediji navode kako će jedna od tema razgovora biti i bilateralni trgovinski sporazum između SAD-a i Velike Britanije. Agencije navode da će Trump s meksičkim predsjednikom razgovarati o trgovini, migracijama i sigurnosti. 

Optimizam najvećih tvrtki

Trumpova politika donijet će veće zarade
Netom nakon inauguracije 45. američkog predsjednika Donalda Trumpa cijeli niz čelnika kompanija iz sastava burzovnog indeksa S&P 500 izrazilo je optimizam oko budućih zarada zbog obećanja o poreznom rasterećenju, većim javnim investicijama te deregulaciji. "Postoji svakako više razloga za optimizam na početku 2017. nego prije godinu dana", izjavio je James Gorman, prvi čovjek banke Morgan Stanley, a prenosi Reuters. U razloge za optimizam Gorman ubraja skok povjerenja potrošača i smanjenje poreza. Ed Bastian, šef zrakoplovne kompanije Delta, kaže kako je uzbuđen zbog najava o infrastrukturnim ulaganjima te zbog mogućnosti da se riješi slučaj nepoštene konkurencije zbog državnog subvencioniranja bliskoistočnih zrakoplovnih kompanija.

Komentari (24)
Pogledajte sve



Veci sastav nepovezanih gluposti nisam odavno procitao.

Sta je pjesnik htio reci? Da je obitelj nukleus drustva i da svijet propada zato sto ljevicari mrze obitelji i djecu?

***da bi svijet bio ljepši, bogatiji i daleko pravedniji da ljevičari ne postoje… a svijet propada jer ljevičari vladaju…prosto ko pasuljće

P.S. sve te "nepovezane gluposti" su ljevičarske gluposti, svidjalo se to tebi ili ne
[/quote]

Pravda po mjeri desnicara. Da mi je i to vidjeti!


Veci sastav nepovezanih gluposti nisam odavno procitao.

Sta je pjesnik htio reci? Da je obitelj nukleus drustva i da svijet propada zato sto ljevicari mrze obitelji i djecu?

***da bi svijet bio ljepši, bogatiji i daleko pravedniji da ljevičari ne postoje… a svijet propada jer ljevičari vladaju…prosto ko pasuljće

P.S. sve te “nepovezane gluposti” su ljevičarske gluposti, svidjalo se to tebi ili ne

Veci sastav nepovezanih gluposti nisam odavno procitao.

Sta je pjesnik htio reci? Da je obitelj nukleus drustva i da svijet propada zato sto ljevicari mrze obitelji i djecu?


Molim te ne vrijedjaj mi inteligenciju. Najveci ljevicar u americi po sustavu vrijednost blizi je neoliberalnom kapitalizmu u Hrvatskoj nego ikakvom lijevom centru. Sad ces ti mene uciti o americkoj socijaldemokraciji molim te, saberi se. Ovo sto se dogadja u Americi je kao da Kerum postane premijer i stavi Cesic Rojsa za ministra obrazovanja.

Sta ja imam ne znati o njoj? Pa pogledaj intervju, ili hoces reci da su lijevi mediji izmanipulirali i snimkom. Imas cijelu snimku na youtubu, ne moras gledati samo isjecke.

***o kojim ti ljevičarima govoriš? ovo danas je jedna najobičnija nacistička sekta koja je protiv svih država, naroda, obitelji i djece…ili možda govoriš o Top100 najvećih zločinaca u povijesti od kojih su samo 2 bili desničari, a svi ostali ljevičari?… koliko Rusa su pobili tvoji ljevičari? Kubanaca? Bangladeš, Vijetnam, Mianmar, Koreja, Afrika itd. zato ih masoni tako vole i novčano pomažu… a spike o američkoj socijaldemokraciji si ostavi za tvoj klub heklanja goblena, u demokraciji su dozvoljene stranke, a tamo su dozvoljene samo dvije republikanska i demokratska, odi se tam iseli pa probaj osnovati treću i javi kaj ti se bude dogodilo kad ti se otvori prvo oko i vidiš uzeti kemijsku, ak te prije toga ne zapale u plinskoj komori…a ovo da pogledam interview sa nekakvom ministricom obrazovanja države koja je 10k km udaljena i gdje je sustav složen da nemože pojedinac uništiti branšu sve i da hoće, pa čovječe božji koliko sheban u glavu moraš biti da si to išao gledat? daj se osvrni oko sebe, život je tu oko tebe, ruše ti izdajnički vodstvo sdp-a, Ostoja ti pljuje po vodstvu isto, Caki je obolio od senilnosti, Fred ih naziva gorim od četničkih zločinaca u konc logoru, htio sam ti staviti link na jutarnji, ali su već obrisali taj članak, a bio je prvi na naslovnici

New Report

Close