Trump prijeti: Ako se ne srede, povući ću se iz WTO-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. kolovoz 2018. u 09:47
Foto: Reuters

WTO je osnovan kako bi dao pravila za globalnu trgovinu i kako bi riješio sporove između zemalja.

Predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio je da će povući SAD iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO), tvrdeći da je to tijelo nepravedno postupalo prema SAD-u, a u intervjuu Bloombergu kritizirao je i trgovinske politike Europske unije.

„Ako se ne srede, ja ću se povući iz WTO-a“, rekao je Trump. Tvrdi da je WTO prečesto protiv SAD-a, premda priznaje da su nedavno neke presude išle u korist SAD-u.

Međutim, neke analize pokazuju da SAD dobiva oko 90 posto presuda u slučaju da je tužitelj, a gubi otprilike isti postotak u slučajevima kada se protiv njega žale.

Trumpovo upozorenje o mogućem izlasku SAD-a iz te organizacije naglašava sukob između njegove protekcionističke trgovinske politike i otvorenog trgovinskos sustava koji WTO nadgleda.

WTO je osnovan kako bi dao pravila za globalnu trgovinu i kako bi riješio sporove između zemalja.

Washington je posljednjih mjeseci pokrenuo trgovinske bitke na nekoliko fronti, a najviše je u fokusu sukob s Kinom jer bi tenzije između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava mogao imati negativni utjecaj na trgovinu u svijetu i rast globalnog gospodarstva.

Trump je, nastojeći prisiliti druge zemlje na ustupke, posljednjih mjeseci uveo carine na uvoz brojnih proizvoda u SAD, ponajviše na kineske.

Treći krug carina na 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu mogao bi započeti čim se zaključi javna rasprava tijekom idućeg tjedna, piše Bloomberg.

Zamoljen da to potvrdi tu informaciju, Trump je u intervjuu rekao da to nije „posve pogrešno“.

Američki predsjednik kazao je, također, da je odbio ponudu EU da se smanje carine za automobile, a trgovinske politike EU-a nazvao je sličnima kineskima.

„Nije dovoljno dobro. Navika njihovih potrošača je kupovati njihove aute, ne naše“, rekao je Trump o ponudi iz Bruxellesa tijekom intervjua.

Trumpovi komentari došli su samo nekoliko sati nakon što je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom izjavila zastupnicima Europskog parlamenta kako će EU biti „spremna spustiti čak i naše carine za automobile na nulu, sve carine na nulu, ako i SAD učini isto“.

Automobili su prvotno bili isključeni iz rasprava koje su bile usredotočene na proizvedenu robu kupljenu i prodanu između ta dva tržišta.

Trump je usporedio EU s Kinom, s kojom već vodi oštar trgovinski rat. „Europska unija je gotovo jednako loša kao Kina, samo je manja“, rekao je Trump.

Komentirajte prvi

New Report

Close