Švedska ulaže dva milijuna dolara u potragu za kobaltom

Autor: Tomislav Pili , 19. veljača 2018. u 14:04
Duga tradicija rudarstva/FOTOLIA

Uzlet električnih automobila motivira na osiguranje domaćih izvora minerala.

Potaknuta procjenama o snažnoj potražnji za električnim automobilima u bliskoj budućnosti, švedska vlada izdvojila je dva milijuna dolara u iduće dvije godine kako bi mapirala nalazišta kobalta, litija i tungstena, ključnih sirovina za baterije.

Ministar poduzetništva Mikael Damberg istaknuo je kako Švedska ima dugu povijest eksploatacije sirovina poput bakra, željezne rudače, srebra i zlata.

 

3 puta

skočila je cijena kobalta od početka 2016.

"Međutim, prijelaz na zelene tehnologije znači da postoji povećana potražnja za drugim mineralima", tvrdi Damberg. Cijena kobalta od početka 2016. godine se utrostručila. Analiza tvrtke CRU Group pokazuje da kada bi se milijardu automobila s motorom na unutarne sagorijevanje zamijenilo s električnim vozilima, potražnja za kobaltom dosegla bi 14 milijuna tona, dvostruko više od sadašnjih globalnih rezervi tog metala. Mnogo realističniji scenarij od 30 milijuna električnih automobila na cestama do 2030. značio bi da će se sadašnja proizvodnja kobalta morati utrostručiti.

Podsjetimo, švedski Volvo je prošle godine objavio da će svi njegovi novi modeli nakon 2019. biti na električni pogon. Iako Švedska ima određene rezerve kobalta i litija, eksploatacija se do sada smatrala preskupom. Švedski geolozi smatraju da se to može promijeniti zbog akumuliranog iskustva i znanja u rudarstvu. Okretanje domaćim izvorima dio je i plana smanjenja ovisnosti o uvozu kobalta iz nestabilnih područja svijeta. Naime, većina globalne proizvodnje kobalta danas dolazi iz Demokratske Republike Kongo, sukobima razdiranu afričku državu gdje se u rudnicima često koristi i dječji rad.  

Komentirajte prvi

New Report

Close