Sve je spremno: Hoće li parlament okrenuti leđa Berlusconiju?

Autor: Agencija VLM , 27. studeni 2013. u 09:44
Reuters

Ako me izbacite, osramotit ćete se pred svojom djecom, biračima i svim Talijanima. Ne radi se ovdje o meni već o demokraciji, kazao je u otvorenom pismu parlamentarcima Berlusconi.

Talijanski parlament danas će glasati o izbacivanju Silvija Berlusconija iz institucije zbog porezne prijevare. Bivši premijer i medijski tajkun, protiv kojeg je na talijanskim sudovima pokrenuto nekoliko procesa, time bi mogao izgubiti imunitet koji ga je do sada štitio od uhićenja, pišu strani mediji.

Dan ranije njegova stranka desnog centra objavila je kako će glasati protiv prijedloga proračuna za 2014. čime je potvrdila odlazak iz vladajuće koalicije. Svejedno se očekuje da će vlada Enrica Lette imati dovoljan broj glasova i bez Berlusconijevih pristaša jer se dio njih odcijepio od stranke ''Naprijed Italija'' i obećao podržati koaliciju.

Uslijed nastale situacije, premijer Letta pozvao je na ne izazivanje ''kaotične suituacije u Italiji'',  a ocijenio je i da će raskol u stranci bivšeg premijera ''pomoći stabilnosti''.

Berlusconi je pak zatražio da se odgodi glasovanje o njegovom izopćenju iz parlamenta. Tvrdi da ima nove dokaze koji zaslužuju sudsko preispitvanje kaznene presude o utaji poreza.

– Ako me izbacite, osramotit ćete se pred svojom djecom, biračima i svim Talijanima. Ne radi se ovdje o meni već o demokraciji – kazao je u otvorenom pismu parlamentarcima Berlusconi kojemu se istovremeno sudi i za seks s maloljetnom prostitutkom te za podmićivanje ljevičarskog zastupnika u parlamentu za prelazak u njegovu stranku.

Komentirajte prvi

New Report

Close