Stvoreno novo carstvo bankomata

Autor: Tomislav Pili , 20. listopad 2015. u 10:17
Diebold je jak u SAD-u/REUTERS

Američki Diebold kupuje njemački Wincor Nixdorf za 1,9 milijardi dolara.

Američki proizvođač bankomata Diebold ponudio je 1,9 milijardi dolara za preuzimanje njemačkog Wincor Nixdorfa, 35 posto više od tržišne cijene.

Prema navodima upućenih izvora Reutersa, konačni uvjeti sporazuma trebali bi biti zgotovljeni u sljedeća dva tjedna. Vijest o preuzimanju tijekom vikenda objavile su obje kompanije, a u ponedjeljak ujutro dionica Wincor Nixdorfa skočila je na Frankfurtskoj burzi 23 posto, najviše od 2004. godine. Podsjetimo, prvi napisi o mogućnosti da se Wincor Nixdorf poveže s nekim od rivala pojavili su se u travnju, a u lipnju je kompanija ušla u razgovore s Dieboldom.

Uz japanski NCR, Diebold i Wincor Nixdorf čine vodeći globalni trolist u proizvodnji i prodaji bankomata. Njemačka kompanija posebno je snažna u Europi gdje ostvaruje 70 posto od ukupno 2,5 milijardi eura prodajnih prihoda. Diebold je pak dominantan u SAD-u.Od softvera i usluga obje kompanije zarađuju 60 posto prihoda. Zanimljivo je da Diebold na burzi vrijedi 2,2 milijardi dolara, nešto manje od ponude koju je dao za njemačkog rivala. Proizvođači bankomata pod pritiskom su zbog smanjenih investicija banaka u novu opremu, ali i uslijed uspona kartičnog i mobilnog plaćanja što smanjuje potrebu za gotovinom. Wincor Nixdorf je stoga u travnju objavio plan restrukturiranja koji je uključivao otkaze za 1100 zaposlenika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close