Struju u RS proizvode mesari, izdavači i trgovci ribom

Autor: Poslovni dnevnik , 08. studeni 2017. u 21:59
Najviše je solarnih elektrana/Dino Stanin/PIXSELL

Vlasnici 55 malih elektrana od naknade za obnovljive izvore energije podijelili su više od 35 milijuna kuna.

Vlasnici malih elektrana u Republici Srpskoj, koji su prošle godine na temelju prikupljene naknade za obnovljive izvore energije podijelili 8,8 milijuna KM (oko 35,2 mil. kuna) su trgovci automobilima, ribom i morskim plodovima, mesari, književnici i naftaši. 

Najpoznatiji među njima su vlasnik izdavačke kuće Besjeda, visoke škole Banjaluka College i direktor Narodnog kazališta RS Nenad Novaković, nekadašnji načelnik Donjeg Žabara Goran Mitrović, dobojski radio Džungla, ali i tvrtke iz naftne industrije RS, pokazalo je istraživanje portala Capital.ba. Čak 39 takvih dio su elektrosustava RS, a njihovih 55 elektrana mjesečno je proizvodilo 112,9 milijuna kilovata struje. U skladu s proizvodnjom prihodovali su značajne iznose koje su građani RS izdvajali plaćajući račune za struju.

 

39 tvrtki

u Republici Srpskoj proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije

Novaković, čije su tri solarne elektrane mjesečno proizvodile oko 300.000 kilovata i zaradile 68.000 KM, za Capital.ba kaže da je samo "dobru njemačku ideju proveo u djelo". "Nama država ništa ne daje. Mi smo tu struju proizveli i dali u sustav. Ideja nam je pala na pamet kada smo gledali kako su Nijemci u Sahari postavili solarnu elektranu. Zašto mi tu energiju ne bismo uzeli s našeg krova?", kaže Novaković.Gold-MG, tvrtka za trgovinu stočnom hranom, u vlasništvu bivšeg načelnika Donjeg Žabara Gorana Mitrovića, za proizvodnju 56.600 kilovata struje iz bioplina prošle godine zaradila je oko 10.000 KM.

Dvije solarne elektrane Fratello Tradea, poznatog po proizvodnji i preradi morskih plodova, proizvele su 149.000 kilovata i za taj posao zaradile premiju od 35.500 KM. Dobojski radio Džungla također koristi sunčevu energiju, njegova solarna elektrana proizvela je oko 180.000 kilovata, od čega je radio dobio 41.000 KM. Tvrtka Madra, poznata po proizvodnji dijelova obuće Ciciban, prošle godine ostvarila je prihod od oko 2,5 milijuna KM, a njene solarne elektrane zaradile su gotovo 30.000 KM. 

Komentirajte prvi

New Report

Close