Strane online sportske kladionice stižu u Sloveniju

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2018. u 22:00
Sportska lutrija jedan je od ključnih financijskih izvora slovenskog sporta/FOTOLIA

Nacrt novog Zakona o igrama na sreću traži legalizaciju stranih sportskih kladionica na internetu, što znači plaćanje koncesije i poreza.

Strane online sportske kladionice, kao što su Bet-at-home, Bwin i Bet365, na kojima se tisuće Slovenaca već dugi niz godina kladi, ove godine bi mogle ući na slovensko tržište, piše portal Siol.net. Dosad je to bilo spriječeno Zakonom o igrama na sreću, koji im je zabranjivao poslovanju i oglašavanju na slovenskom tržištu. Licenciju za online sportsko klađenje u Sloveniji ima samo domaća Sportska lutrija.

Međutim, kako navodi portal, Slovenci koji se online klade na sportske rezultate lako su izbjegavali prepreke koje im je država postavila na internetu i nastavljali su klađenje u stranim kladionicama, koje imaju bolju ponudu i neusporedive povoljnije kvote. Gotovo sve analize i ankete pokazuju da se većina Slovenaca kladi sa stranim online sportskim kladionicama. Zbog toga, prema nekim podacima, slovenski državni proračun i sport izgube oko 150 do 250 milijuna eura. Prema pisanju Siol.neta prije godinu dana, na tržištu sportskog klađenja, u Sloveniji se godišnje okrene oko pola milijarde eura.

 

250 milijuna

€ izgubi Slovenija zbog klađenja na stranim kladionicama

Odluka ovog tjedna
No sada je zastupnik vladajućeg SMC-a Branko Zorman podnio novi Zakon o igrama na sreću u parlamentarnu proceduru u kojem predlaže liberalizaciju, odnosno otvaranje tržišta za sportsko klađenje. Predlaže da se stranim online kladionicama koje su u Sloveniji zapravo već dugo vremena i službeno dopusti djelovanje, da bi počele plaćati naknadu za koncesiju i porez od igara na sreću. "Podnio sam zakon zbog nedostatka novca u slovenskom sportu, a svake godine ponovno čujemo pozive da sredstva od sportskog klađenja padaju", objasnio je zastupnik. Dolazak kladioničarskih divova, koji troše mnogo novca na marketinške aktivnosti, također bi bilo dobrodošlo za niz nogometnih, košarkaških i drugih sportskih klubova koji se bore za preživljavanje u ne baš bogatom okruženju, objašnjava Siol.net. Iz SMC-a mogu se čuti različita mišljenja.

 

500 milijuna

€ okrene se godišnje na tržištu sportskog klađenja u Sloveniji

Neki su članovi stranke nezadovoljni jer ih Zorman nije obavijestio o prijedlogu zakona prije podnošenja.  Drugi kažu da će unatoč tome podržati novi zakon. Na pitanje zašto nije tražio potporu zastupničkog kluba SMC-a prije podnošenja nacrta zakona, Zorman kaže da mu "nije želio dati političke oznake". Uvjeren je da njegova inicijativa već ima potporu. "Uostalom, postoji značajan broj članaka za isti zakon koji je Ministarstvo financija već podnijelo 2015. godine, a neznatno izmijenjena verzija završila je nakon dvije godine u ladici", dodao je Zorman. To se dogodilo unatoč naporima ministrice financija Mateje Vraničar Erman da dobiju dodatne resurse za državni proračun. Očekuje se da će o nacrtu zakona zastupnička skupina SMC-a odlučiti ovog tjedna.

 

5 glavnih

dioničara ima kompanija Sportska lutrija

Cerarova vlada postavila je kao jedan od svojih zadataka pripremu novog Zakona o igrama na sreću, koji je kroz 22 godine nekoliko puta nadopunjavan, ali nikada nisu dotaknuta najvažnija pitanja, poput privatnog vlasništva nad velikim casinima i liberalizacija tržišta. Otvaranju tržišta, prema podacima portala Siol.net, najviše se protivi Sportska lutrija i utjecajni pojedinci u bliskom odnosima s vodstvom te kompanije.

To je skupina koja dugo vlada slovenskim sportom, tvrdi portal. Preko različitih organizacije upravljaju velikim novcem i dijele ga unaprijed, što im osigurava veliki utjecaj. Sportska lutrija jedan je od ključnih financijskih izvora sportskih i invalidnih organizacija, ali je i važan financijer i sponzor sportskih događaja.  Olimpijski odbor Slovenije (OKS), ključna organizacija u području sporta u Sloveniji, vrlo je ovisan o Sportskoj lutriji, kompaniji koja posluje od 1995. i ima posebnu društvenu ulogu, kao i Lutrija Slovenije, budući da je njen zadatak prikupiti novac za sportske i invalide organizacije.

 

20 posto

najveći je broj dionica koje imaju vlasnici Sportske lutrije

Pad prihoda i dobiti
No, za razliku od Lutrije Slovenije, nije u državnom vlasništvu. To je privatna tvrtka čije vlasništvo dijeli pet glavnih dioničara: Lutrija Slovenije, Pošta Slovenije, Skijaški savez Slovenije (SZS), Olimpijski odbor Slovenije (OKS) i Nogometni savez Slovenije. Nitko nema više od 20% udjela u vlasništvu. Jedan od glavnih podupiratelja prvog čovjeka Sportske lutrije Edvarda Kolara, koji je ranije radio kao glavni tajnik Olimpijskog odbora Slovenije, u nedavnim izborima bio je upravo dugogodišnji šef OKS-a i utjecajni savjetnik Janez Kocijančič. Ako zastupnici odobre novi Zakon o igrama na sreću, to bi moglo biti kobno za Sportsku lutriju, tvrdi Siol.net. Zbog velike konkurencije, odnosno otvaranja slovenskog tržišta stranim kladionicama i novih davanja na igre na sreću ostvarit će znatno niže prihode i manju dobit nego prije. 

Besmislenost monopola

Zakon ne poštuje pravila EU
"Na Sportskoj lutriji kladi se samo četvrtina slovenskih igrača, svi ostali posjećuju stranice stranih organizatora. To znači da od njih u proračun ne dolazi niti jedan cent, što želim promijeniti. Trenutno imamo zakon koji je u suprotnosti s pravilima EU. U svim zemljama, osim Slovenije, Mađarske i Finske, tržište usluga sportskog klađenja je liberalizirano. Pojedina država može propisati monopol, ali to mora biti opravdano", rekao je Branko Zorman, zastupnik SMC-a. Današnji monopol je ekonomski besmislen, jer se proglašeni ciljevi prednosti monopola, bolja kontrola i zaštita potrošača, ne mogu se provesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close