Stiže prvi tanker s američkim LNG-om što se neće svidjeti Rusima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2016. u 15:10
Foto: Thinkstock

List prenosi i ocjenu analitičara Societe Generalea, prema kojoj bi dolazak američkog ukapljenog prirodnog plina u Europu mogao značiti početak “rata” s opskrbljivačima čiji plin u Europu stiže plinovodima.

Prvi tanker s ukapljenim prirodnim plinom (LNG), kojim se američki LNG izvozi u Europu, krenuo je iz Louisiane u Portugal, gdje se očekuje 26. travnja, prenosi The Wall Street Journal (WSJ).

Isporučitelj je Cheniere Energy sa sjedištem u Houstonu, a kupac portugalska energetska kompanija Galp Energia.

Cheniere je, kako navodi WSJ, već sklopio dugoročne ugovore o dostavi plina s mnogim europskim kompanijama, među kojima su BG Group, Royal Dutch Shell i Spain’s Gas Natural.

Isporuke američkog plina, kako su uvjereni stručnjaci, rezultirat će smanjenjem njegove cijene, makar je europsko tržište već u dobroj mjeri opskrbljeno ruskim plinom. SAD u Europi vidi dobro tržište i već tijekom 2017. godine želi na njemu biti značajni dobavljač, kažu WSJ-ovi sugovornici.

List prenosi i ocjenu analitičara Societe Generalea, prema kojoj bi dolazak američkog ukapljenog prirodnog plina u Europu mogao značiti početak "rata" s opskrbljivačima čiji plin u Europu stiže plinovodima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

toliko će popi.diti da će odmah početi igrati rulet

Glupost ! LNG plin je u prosjeku 2.5x skuplji i nije nikakva konkurencija plinovodima – samo je politička odluka ta koja će hrvatske građane natjerati plaćati višestruko skuplji plin, unatoč alternativama !

New Report

Close