Milijarder vjeruje u H&M, uložit će još 856 milijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 06. veljača 2018. u 13:52
Kompanija je pod pritiskom konkurencije poput Amazona i Alibabe/REUTERS

Švedski milijarder je najavio da će prihvatiti dividendu u dionicama što bi pomoglo tvrtki u ‘krpanju’ rupe od 500 milijuna kruna.

Švedski milijarder Steffan Persson i njegova obitelj uskoro će značajno ojačati svoju kontrolu nad trgovcem odjećom Hennes & Mauritz (H&M) koji već neko vrijeme muku muči s prodajom. H&M je prije nekoliko dana objavio kako će dividenda za 2017. ostati nepromijenjena od 9,75 švedskih kruna po dionici. Međutim, kompanija je priopćila i kako Uprava "istražuje mogućnost" da dioničari umjesto novca dobiju i nove dionice. 

Investicije u digitalizaciju
Kako prenosi Bloomberg, isplata dividende u dionicama omogućila bi H&M-u nastavak velikih investicija u područja poput digitalizacije poslovanja. Predsjednik H&M-a Steffan Persson – čiju imovinu Bloomberg procjenjuje na 17,7 milijardi dolara – i njegova obitelj već su jasno najavili da će prihvatiti dividendu u dionicama. U tom će slučaju Perssonovi za svoju dividendu od 6,7 milijardi kruna (856 milijuna dolara) dobiti 48,3 milijuna novih dionica prema burzovnoj cijeni od 31. siječnja.

 

30 posto

pala je prošle godine cijena dionice H&M-a

Ako ostali dioničari pristanu na gotovinu, Perssonov udjel porast će sa 41,7 posto na 43,4 posto. Bitno je za naglasiti kako sadašnjih 41 posto dionica Perssonu daju preko 70 posto glasačkih prava u H&M-u. Ako Perssonova sestra Lottie Tham – druga dioničarka po udjelu – također prihvati dividendu u dionicama, udjel (šire) obitelji narast će na gotovo 49 posto. H&M je vrlo popularna dionica u Švedskoj, pa petinu udjela u kompaniji drže mali dioničari.

Za sada je teško procijeniti da li će se mali dioničari odlučiti za gotovinu ili dionice, no švedski poreznici sugeriraju kako će se suočiti s porezom prije reinvestiranja dividende.

Claes Hemberg, savjetnik u brokerskoj kući Avanza, smatra kako bi malim dioničarima bilo pametnije prihvatiti gotovinu nego dodatno povećavati udjel u tvrtki koja još nije ni počela primjetnije rješavati probleme s kojima je suočava konkurencija poput Amazona i Alibabe. H&M-ova dionica prošle je godine izgubila 30 posto vrijednosti, a Hemberg očekuje da će i u budućnosti zaostajati za tržištem. "Za obitelj Persson to nije problem jer imaju vrlo dugačak ulagački horizont, no manji bi dioničari trebali promisliti dvaput prije nego pristanu na dodatne H&M-ove dionice", smatra Hemberg.      

Prihodi kliznuli četiri posto
Podsjetimo, izvješće objavljeno prošle srijede pokazalo je da je u tromjesečnom razdoblju zaključno sa studenim 2017. godine neto dobit švedske tvrtke smanjena je otprilike za trećinu, na 3,99 milijardi švedskih kruna (506 milijuna dolara). Prihodi koji ne uključuju PDV kliznuli su četiri posto, na 50,4 milijarde kruna. U cijeloj financijskoj godini koja je završila u lanjskom studenom H&M je zabilježio 13 posto manju neto dobit, od 16,2 milijarde kruna.

Dividenda u dionicama trebala bi pomoći kompaniji da "zakrpa" rupu u bilanci nastalu investiranjem u internetsku prodaju. Naime, zaduženost kompanije lani je dosegla 500 milijuna kruna dok su još 2010. imali 25 milijardi kruna gotovine na računu. Joakim Bornold, savjetnik u Nordnetu, smatra kako je dividenda u dionicama pozitivna stvar za kompaniju. "H&M je to predložio jer je situacija loša, a potez pokazuje da bi mogla postati i gora", ocjenjuje Bornold. Dodaje kako mali dioničari smatraju kako je pad cijene dionice privremen, zaslijepljeni nekadašnjim odličnim poslovanjem H&M-a. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close