Srpski izvoz u Rusiju lani povećan 22,2%, pokrivenost uvoza izvozom 54%

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2014. u 19:30
Fotolia

Izvoz Srbije u Rusiju 2013. veći od 1 mlrd. dolara.

Srbija je 2013. godine u Rusiju izvezla 22,2 posto robe više nego godinu ranije, a od 2010. bilježi prosječan godišnji rast od 33 posto, piše Politika.

Tako je izvoz Srbije u Rusiju u 2013. godini bio veći od milijardu dolara. Negativni saldo Srbije u trgovini s Rusijom, najviše zbog uvoza nafte i prirodnog plina, koji je u 2008. godini iznosio 2,9 milijardi dolara, prošle je godine smanjen na 904 milijuna dolara, tako da je pokrivenost uvoza izvozom dosegnula 54 posto. Godine 2013. u Rusiju je izvozilo 768 srpskih kompanija, a godinu ranije 702. Prošle godine se izvozilo 1372 proizvoda u odnosu na 1207 u 2012. godini. Najzastupljeniji proizvodi u srpskom izvozu u Rusiju bile su ženske čarape, podni pokrivači i tapeti, potom jabuke, višeslojne podne ploče, lijekovi, cijevi od rafiniranog bakra i vanjske gume za putničke automobile. Iz Rusije u Srbiju se najviše uvoze nafta i plin, zatim aluminij i žica od rafiniranog bakra.

U Privrednoj komori Srbije kažu da očekuju novi rast vrijednosti međusobne robne razmjene, posebno srpskog izvoza, ali i novih investicija ruskih kompanija, čemu će pridonijeti velika ulaganja u energetici i prometu te dolazak ruskih banaka i osiguranja. Ukupne ruske investicije u Srbiji od 2003. približavaju se brojci od tri milijarde dolara."Sporazum o bescarinskoj trgovini koji Srbija ima s Rusijom neodoljivi je mamac i za strane investitore. Oni znaju da se isplati podići tvornicu u Srbiji da bi se bez carine izvozilo u Rusiju, ali i u Bjelorusiju, Kazahstan, Tursku i zemlje Cefte", kaže Dejan Delić, samostalni savjetnik Odbora za ekonomske odnose s inzemstvom PKS-a. Tu su mogućnost do sada snajviše iskoristili investitori iz Italije, Slovenije, Hrvatske, proizvođači elektroopreme za automobile iz Južne Koreje, ali i njemačke tvrtke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close