Srpski biznismeni bliski vlasti uoči izbora kupuju medije

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2016. u 22:01
Radojica Milosavljević vlasnik je čak sedam lokalnih televizijskih postaja, Foto: Pixsell

Od lani u Srbiji ugašeno 20 lokalnih medija, vlasnici mahom nisu isplaćivali plaće.

Otkako su prošle godine u Srbiji na snagu stupili novi zakoni o informiranju i privatizaciji, ugašeno je 20 lokalnih medija. Većina sadašnjih vlasnika medija ne ispunjava ugovorene obaveze i ne isplaćuje plate.
Novinarska udruženja i nevladine organizacije upozoravaju da su dio lokalnih medija kupili biznismeni bliski vlasti kako bi ih koristili u predizborne svrhe, bez dugoročnog plana.

Program Televizije Kragujevac uskoro bi se mogao prekinuti. Tu je televiziju lani kupio Radojica Milosavljević, koji je obećao ulaganje od 150.000 eura. Umjesto toga, danas radnicima duguje četiri plaće.

Mediji na raspolaganju strankama

Goran Antonijević, predsjednik sindikata Nezavisnost RTK u izjavi za Al Jezeeru kaže da se radnici nalaze u izuzetno teškom položaju.
“Ima nas 67. Ne vidimo kraj u cijeloj toj priči. Jedina mogućnost je da vlasnik uplati plaće za četvrti i peti mjesec, čime bi prvi kvartal riješio, ali bi nam i dalje dugovao četiri plaće“, dodaje. Inače, Milosavljević je kupio još sedam lokalnih srpskih televizija. Samo lani preuzeo je RTV Kragujevac, RTV Kruševac i RTV Pančevo, ukupno ih plativši 186.700 eura.

Ugovor s novim vlasnicima može raskinuti Ministarstvo privrede, ako se ne isplaćuju plate, ako je prekinut program ili nisu ispoštovane ugovorene investicije. U slučaju Milosavljevića, Ministarstvo treba zaštiti zaposlene tako što bi povuklo bankarske garancije, koje je novi vlasnik dao, kaže Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava.

„Ja duboko vjerujem da on nije čovjek iz medija i da te medije nije ni kupio da bi održao tu djelatnost i da bi se bavio tim poslom, već da bi pred izbore stavio na raspolaganje svoje medijske resurse političkim strankama“, dodaje. U Udruženju novinara Srbije kažu da i posle gašenja medija postoji zakonski osnov da nastave s radom. Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kaže da će situacija u medijima biti još i gora.

„Broj privatiziranih medija će se prepoloviti. To je tendencija koju pokazuje primjer medija koje je kupio Milosavljević, ali to ne mora biti njihov kraj ukoliko bi država hitro reagirala i omogućila drugim zainteresiranima da ih kupe, ili pak da zaposleni postanu njihovi vlasnici“, dodaje.

Zakon o informiranju propisuje izlazak države iz medija, a taj proces je u Srbiji završen u listopadu prošle godine. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

***je, čuli smo to već… tak su prošle godine kupili 24 sata, večernji, index i poslovni…vlasnik Rodić iz Beograda

Tko je rekao da na televiziji nema istinskog humora ?

Sučeljavanje HRGE I BANDIĆA…………..najbolja humoristična emisija u 2016. !

Opet vesti iz pašaluka? Koga to zanima!? Jel se PD nada da će da ga čitaju u regionu?

Srpski biznismeni bliski vlasti uoči izbora kupuju medije

Bliski Hrvatskoj vlasti ?
Kupuju medije u Hrvatskoj ?
Stiriju ?

New Report

Close