Srpske kompanije prebacuju 
svoju proizvodnju u Kinu

Autor: Poslovni dnevnik , 11. prosinac 2018. u 21:59
Foto: Getty Images

Nastavak uspješne srpsko – kineske suradnje.

Savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesović izjavio je kako su “mnoge srpske kompanije prebacile dio proizvodnje u Kinu”.

Naveo je da će kineske kompanije pružati podršku srpskim kompanijama kada budu digitalizirali dio svoje proizvodnje ili budu prelazili u potpunosti na industriju 4.0 digitalizaciju.

“Kineske kompanije su već prisutne u velikim projektima. Jedan Huawei je, također, prisutan u Srbiji i mnoge druge kompanije koje se bave tehnologijom surađuju s domaćim kompanijama”, rekao je Vesović Tanjugu na konferenciji Inicijativa pojas i put na Balkanu.

Riječ je o novim tehnologijama koje se razvijaju u Srbiji i koje se mogu s velikim kineskim kompanijama plasirati u masovnu proizvodnju u Kini.

“Kina više nije pratilac, ona je sada jedan od lidera tehnološkog razvoja”, ističe Vesović.

Na pitanje hoće li tehnološki park u Beogradu koji će se graditi u suradnji s Kinom biti konkurencija postojećem Naučno – tehnološkom parku, Vesović kaže da će ta investicija biti dodatna prilika da se kreiraju uspješne kompanije koje će biti nosioci novih razvojnih tehnologija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close