Srpske kompanije prebacuju 
svoju proizvodnju u Kinu

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Nastavak uspješne srpsko - kineske suradnje.

Savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesović izjavio je kako su “mnoge srpske kompanije prebacile dio proizvodnje u Kinu”.

Naveo je da će kineske kompanije pružati podršku srpskim kompanijama kada budu digitalizirali dio svoje proizvodnje ili budu prelazili u potpunosti na industriju 4.0 digitalizaciju.

“Kineske kompanije su već prisutne u velikim projektima. Jedan Huawei je, također, prisutan u Srbiji i mnoge druge kompanije koje se bave tehnologijom surađuju s domaćim kompanijama”, rekao je Vesović Tanjugu na konferenciji Inicijativa pojas i put na Balkanu.

Riječ je o novim tehnologijama koje se razvijaju u Srbiji i koje se mogu s velikim kineskim kompanijama plasirati u masovnu proizvodnju u Kini.

“Kina više nije pratilac, ona je sada jedan od lidera tehnološkog razvoja”, ističe Vesović.

Na pitanje hoće li tehnološki park u Beogradu koji će se graditi u suradnji s Kinom biti konkurencija postojećem Naučno - tehnološkom parku, Vesović kaže da će ta investicija biti dodatna prilika da se kreiraju uspješne kompanije koje će biti nosioci novih razvojnih tehnologija. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve