Srbija će otvoriti samo jedno poglavlje u pregovorima s EU

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2019. u 22:00
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić/Srđan Ilić/PIXSELL

Razlozi zastoja su unutarnji problemi unutar same EU, ali i pokušaja da se izvrši dodatni pritisak na Beograd u procesu rješavanja kosovskog pitanja.

Srbija bi do kraja lipnja i završetka rumunjskog predsjedanja EU možda mogla otvoriti samo jedno pregovaračko poglavlje, informacija je koja je stigla u beogradske medije iz neslužbenih diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Riječ je o poglavlju 9, koje se odnosi na financijske usluge, ali navodno čak ni oko njega nije postignuta konačna suglasnost među svim državama članicama. 

Krivi Balti i Hrvati 
Mediji navode i opciju da Beograd narednih tjedana ne otvori niti jedno poglavlje, odnosno da se u lipnju niti ne zakaže međuvladina konferencija Srbije i EU.  Velik je to udarac za vlasti u Srbiji, koje su planirale do kraja lipnja otvoriti čak pet pregovaračkih poglavlja, a čime bi napravio veliki korak prema punopravnom članstvu te zemlje u EU. 

Srpski mediji dodaju i da se ovakav loš rasplet za europske integracije Srbije već duže vrijeme neslužbeno najavljivao iz Bruxellesa, kako zbog unutrašnjih problema unutar same EU, tako i zbog pokušaja da se izvrši dodatni pritisak na Beograd u procesu rješavanja kosovskog pitanja.  Srbija je do sada uspješno otvorila 16 od 35 pregovaračkih poglavlja, a privremeno je zatvorila samo dva poglavlja.

Beograd ovu situaciju interpretira kao pokušaj vršenja pritiska na postizanje sporazuma s Prištinom. Mediji navode kako usporeni ritam europskih integracija Srbije posebno diktiraju pojedine države članice, poput Hrvatske. a skepse oko ulaska Srbije u EU imaju i Bugarska, Rumunjske i Mađarske, zabrinute zbog statusa nacionalnih manjina u Srbiji. 

Umorna Europa
Ulasku Srbije u EU protive se i sve tri baltičke zemlje-članice EU kojima smetaju bliski odnosi Beograda i Moskve.  Litva, Latvija i Estonija naime strahuju da će Rusija preko Srbije ubuduće lakše širiti svoj utjecaj prema Zapadu.

Neki analitičari navode kako je problem u tome što se EU, suočena s cijelim nizom problema, umorila od svog daljnjeg širenja.  Taj se trend mogao naslutiti još u govoru predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, a koji je na samom početku svog mandata najavio da se "EU neće tako brzo širiti". 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Argumenti: fašistička zemlja loših namjera (dok ovo sami sa sobom ne rasčiste nema im naprijed!), treba ispuniti standarde kakve smo i mi morali ispuniti, u međudržavnom odnosu još ju očekuje: ratna šteta, povratak otetih umjetnina, pitanje nestalih, definiranje državne granice, prava manjina, status Vojvodine i Sandžaka i dr. A valjda će tada i prestat lagat!

Za našu zemlju daleko je isplativije da je Srbija u EU nego ovako kad nije, po pitanju ekonomije, sigurnosti, imigranata (šengen bi održavali srpski policajci) političkih prepucavanja Turske, Rusije i Kine, i dr. Molim vas da oni koji se sa ovim ne slažu da daju osmišljene argumente.

Gluposti su da Hrvatska nešto koči, da je do ovih jugoslavena i klimavaca iz tzv hrvatske diplomacije Srbiju bi uveli u EU sutra.

New Report

Close