Slovenija u kontroli iznajmljivača u RH

Autor: Marija Brnić , 24. lipanj 2017. u 11:50
Slovenci se protiv sive ekonomije bore i u Hrvatskoj, Foto: Miranda Cikotić / Pixsell

Ovakve pojačane nadzorne mjere tijekom ljetnih mjeseci slovenske financijske vlasti pojašnjavaju provedbom strožeg nadzora i sprječavanja sive ekonomije.

Slovensko ministarstvo financija najavilo je stroži nadzor svojih građana koji na hrvatskoj obali posjeduju nekretnine i iznajmljuju ih turistima. Financijska uprava Ministarstva financija Slovenije javno je objavila kako će tijekom turističke sezone voditi pojačanu kontrolu svojih državljana koji komercijaliziraju stanove i sobe izvan Slovenije, a uglavnom je riječ o nekretninama u Hrvatskoj. Slovenski propisi, naime, nalažu građanima koji svoje nekretnine u inozemstvu iznajmljuju da obavezno prijave poreznim službama prihode kojeg ostvaruju tom aktivnošću, te podmire “deželi” porez na dohodak koji pri tom ostvare.

Slovence na koje se ovakva regulativa odnosi tamošnje financijske vlasti podsjećaju da i povremeno iznajmljivanje u inozemstvu treba biti prijavljeno i evidentirano u poreznom registru. U suprotnom, smatrat će se radom na crno, te će podlijegati sankcioniranju, a kazne su propisane u iznosu od tisuću do sedam tisuća eura. Oglašavanje kratkoročnog iznajmljivanja u turizmu putem internetskih portala poput Bookinga i AirBnB-a slovenske vlasti toleriraju u slučaju da je pojedinac takvu djelatnost službeno registrirao u porezni registar, a u suprotnom se smatra protuzakonitim djelom. Za oglašavanje takve ilegalne aktivnosti putem medija i interneta predviđa se sankcija od 500 do dvije i pol tisuće eura.

Ovakve pojačane nadzorne mjere tijekom ljetnih mjeseci slovenske financijske vlasti pojašnjavaju provedbom strožeg nadzora i sprječavanja sive ekonomije.     

Komentirajte prvi

New Report

Close