Slovenija: U Cerarovoj vladi tri stranke, Bratušek otpala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. kolovoz 2014. u 12:52
Alenka Bratusek. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U budućoj slovenskoj vladi koju namjerava formirati pobjednik na srpanjskim prijevremenim izborima Miro Cerar bit će tri stranke s 52 glasa u parlamentu koji broji 90 zastupnika.

U budućoj slovenskoj vladi koju namjerava formirati pobjednik na srpanjskim prijevremenim izborima Miro Cerar bit će tri stranke s 52 glasa u parlamentu koji broji 90 zastupnika, odlučeno je u srijedu navečer na sastanku vodstva Stranke Mire Cerara (SMC) koja je zaključila da u vladu neće pozvati Savezništvo Alenke Bratušek (SAB), stranku koju vodi premijerka u odlasku.

Cerar je nakon sastanka vodstva stranke ponovio da kao zapreku za ulazak SAB-a u vladu, koja bi u tom slučaju imala četiri zastupnička glasa potpore više, vidi prvenstveno ambiciju Alenke Bratušek da postane nova članica Europske komisije.

Nju je vlada u odlasku kandidirala kao jednu od tri istaknuta kandidata za povjerenika iz Slovenije, zajedno s Karlom Erjavcem i Tanjom Fajon. Potez dosadašnje premijerke kojom se kandidirala za mjesto u Bruxellesu budući premijer smatra spornim, ne isključujući mogućnost da njegova vlada u slučaju da Bratušek bude uključena u Junckerovu komisiju donese odluku kojom je smjenjuje i predloži drugog kandidata.

Cerarova stranka u prijašnjim se izjavama zauzimala da dosadašnji slovenski povjerenik u Europskoj komisiji Janez Potočnik dobije i treći mandat, a Cerar je najavio i pismo Junckeru kojim će zatražiti pojašnjenja o postupku izbora i imenovanja povjerenika.

Prema najavama predsednika parlamenta Milana Brgleza sjednica parlamenta na kojoj će se glasovati o izboru mandatara za sastav nove slovenske vlade održat će se u ponedjeljak, a nema sumnje da će Cerar dobiti potrebnu natpolovičnu većinu od najmanje 46 glasova.

Nakon toga, on u roku od dva tjedna mora predložiti sastav vlade odnosno listu ministara.

U međuvremenu bit će zaključeni i detalji koalicijskog ugovora njegove stranke s Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Socijalnim demokratima (SD), manjinskim partnerima u novoj vladi.

Cerar je izjavio da će nova vlada vjerojatno imati 15 ministara, od čega će deset ministarskih mjesta pripasti njegovoj stranci, među ostalim i ključno ministarstvo financija. Ministar vanjskih poslova po svoj će prilici i dalje biti Karl Erjavec, predsjednik DESUS-a, dok predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan računa na mjesto ministra za gospodarstvo.

U opoziciji će ostati četiri stranke: Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše koji i dalje izdržava dvogodišnju kaznu zatvora zbog korupcijske afere Patria, zatim demokršćanska Nova Slovenija (NSI), Savezništvo Alenke Bratušek (SAB), te Udružena ljevica (ZL).

Potonja krajnje lijeva stranačka grupacija, koja je uvrštenjem u zastupničke klupe bila i najveće iznenađenje proteklih izbora, već je zatražila održavanje izvenredne sjednice o privatizaciji i zahtijeva prekid postupka prodaje nekih velikih državnih poduzeća poput Telekoma Slovenije i Aerodroma Ljubljana, čemu je prije izbora bio naklonjen i Cerar koji je nakon pobjede na izborima promijenio retoriku u pogledu privatizacije, priznavši da se započeti postupci moraju okončati.

Slovenski mediji navode da djelovanje nove Cerarove vlade ostaje enigma jer je programska platforma njegove stranke prilično apstraktna i široka, ali se slažu da će njeni prioriteti morati biti financijska stabilizacija i reforma javne uprave. Njemački konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung navodi da od Cerara koji u svoju vladu unatoč ranijim najavama nije uključio demokršćansku Novu Sloveniju (NSI) ne treba očekivati krupnije reforme i da će to biti vlada kontinuiteta s djelovanjem vlade dosadašnje premijerke Bratušek.

Komentirajte prvi

New Report

Close