Slovenija diže minimalnu plaću na 630 eura

Autor: Poslovni.hr/H , 20. siječanj 2017. u 16:09
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Prijedlog slovenske vlade sindikatima da se iznos minimalne plaće u 2017. poveća na 630 eura s dosadašnjih 604,35 eura, što ga je vlada u petak ponudila na sastanku socijalno-gospodarskog vijeća izazvao je protivljenje poslodavaca, ali i nekih ministara.

Prema usklađivanju minimalnih plaća s porastom životnih troškova u prošloj godini, one bi mogle porasti za samo 0,5 posto, ali ministrica za rad i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak spremna odobriti veće povećanje jer su minimalne plaće razlog velikog nezadovoljstva među sindikatima i djelatnicima koji ih primaju, a njih je skoro 50.000, ne samo u gospodarstvu nego i na niže plaćenim poslovima u javnom sektoru.

Protiv tolikog povećanja minimalne plaće izjasnio se u petak ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, prema čijoj će ocjeni tako dodatno opasti konkurentnost slovenskog gospodarstva, a još oštrije reagirali su poslodavci preko svojih komorskih udruga.

Prema njihovoj ocjeni, Slovenija je zbog stalnih pritisaka na rast minimalne plaće od izbijanja gospodarske krize izgubila 7 tisuća već postojećih radnih mjesta, a izgubljeno je i dodatnih desetak tisuća  mjesta koliko su poslodavci mogli otvoriti da nije dolazilo do povećanja minimalne plaće, te ionako velikih davanja za poslodavce.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Oni imaju MINIMALISTIČKU Vladu …i minimalne troškove političara. Nek napreduju, ima temelja..za to.

Onaj ko je bio u Sloveniji i vidio kako oni rade i kakav imaju odnos prema radu zna zašto oni imaju takve plaće.

A što se tiće Trumpa i Melanije ništa neće dobiti đabe , pa čak su im zabranili upotrebu njihovih imena.

Sve će to novo izabrani američki predsjednik Trump nadoknaditi u državnoj blagajni Slovenije.

New Report

Close