Slovenija diže minimalnu plaću na 630 eura

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Prijedlog slovenske vlade sindikatima da se iznos minimalne plaće u 2017. poveća na 630 eura s dosadašnjih 604,35 eura, što ga je vlada u petak ponudila na sastanku socijalno-gospodarskog vijeća izazvao je protivljenje poslodavaca, ali i nekih ministara.

Prema usklađivanju minimalnih plaća s porastom životnih troškova u prošloj godini, one bi mogle porasti za samo 0,5 posto, ali ministrica za rad i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak spremna odobriti veće povećanje jer su minimalne plaće razlog velikog nezadovoljstva među sindikatima i djelatnicima koji ih primaju, a njih je skoro 50.000, ne samo u gospodarstvu nego i na niže plaćenim poslovima u javnom sektoru.

Protiv tolikog povećanja minimalne plaće izjasnio se u petak ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, prema čijoj će ocjeni tako dodatno opasti konkurentnost slovenskog gospodarstva, a još oštrije reagirali su poslodavci preko svojih komorskih udruga.

Prema njihovoj ocjeni, Slovenija je zbog stalnih pritisaka na rast minimalne plaće od izbijanja gospodarske krize izgubila 7 tisuća već postojećih radnih mjesta, a izgubljeno je i dodatnih desetak tisuća  mjesta koliko su poslodavci mogli otvoriti da nije dolazilo do povećanja minimalne plaće, te ionako velikih davanja za poslodavce.

Komentari (3)
 • miami
  miami 9:16 22.1.2017.

  Oni imaju MINIMALISTIČKU Vladu …i minimalne troškove političara. Nek napreduju, ima temelja..za to.

 • Pero7
  Pero7 15:51 21.1.2017.

  Onaj ko je bio u Sloveniji i vidio kako oni rade i kakav imaju odnos prema radu zna zašto oni imaju takve plaće.

  A što se tiće Trumpa i Melanije ništa neće dobiti đabe , pa čak su im zabranili upotrebu njihovih imena.

 • Mercedes
  Mercedes 11:38 21.1.2017.

  Sve će to novo izabrani američki predsjednik Trump nadoknaditi u državnoj blagajni Slovenije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!