Skuplji izvoz burbon viskija u Europu iz osvete Trumpu

Autor: Tomislav Pili , 10. srpanj 2017. u 14:58
Foto: Reuters

Bruxelles sprema protuodgovor ako SAD ograniči uvoz čelika.

Europska komisija počela je sastavljati listu američkih proizvoda koje će snažnije cariniti ako Washington ograniči uvoz europskog čelika i praktički pokrene transatlantski trgovinski rat. Kako navodi Financial Times pozivajući se na upućene izvore, Europa je započela izradu plana nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio da će ograničiti uvoz čelika u SAD na temelju zakonske odredbe iz 1962. koja to omogućuje pod egidom nacionalne sigurnosti.

Samo u slučaju rata

Valja naglasiti kako pravila Svjetske trgovinske organizacije dopuštaju članicama podizanje trgovinskih barijera radi zaštite nacionalne sigurnosti, ali samo u slučaju rata. Kako Amerika izvozi male količine čelika u Europu, u Bruxellesu su se dosjetili kako bi bilo mnogo efikasnije dodatno opteretiti uvoz poljoprivrednih, prehrambenih i drugih, politički osjetljivih, proizvoda.

Uz mliječne proizvode i narančin sok, na listi bi se našao i burbon viski, glavni izvozni proizvod savezne države Kentucky. To bi imalo i snažnu političku poruku, s obzirom da iz Kentuckya dolazi Mitch McConnell, lider senatske većine. Američki dužnosnici uvjeravaju da je Trumpov plan usmjeren prema Kini kako bi prisilio Peking da prestane preplavljivati tržište jeftinim čelikom iz kineskih čeličana.
Međutim, kineski izvoz u SAD-a posljednjih je godina u primjetnom padu, pa bi se američke mjere odrazile na 12 milijardi dolara vrijedan europski izvoz čelika.

Uvjeravanje u Hamburgu

Iz Bruxellesa poručuju kako će američki potez u tom smjeru zahtijevati protuodgovor koji može doći relativno brzo. Jedan visoki europski dužnosnik koji je želio ostati anoniman izrazio je nadu kako će se Trumpu na sastanku skupine G20 u Hamburgu dati do znanja da bi bilo kakva američka akcija u tom smjeru bila kontraproduktivna.

S jedne strane Europa dijeli američku zabrinutost zbog čelika iz Kine i voljna je surađivati s Trumpovom administracijom na pritisku prema Pekingu. No, iz Bruxellesa neslužbeno poručuju kako će politički biti jako teško surađivati ako Europa nije isključena iz ograničenja uvoza čelika.

Komentirajte prvi

New Report

Close