Sjevernoirski unionisti ne prihvaćaju odsijecanje Ulstera od Velike Britanije

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2019. u 22:00
U Belfastu i ostatku regije nezaposlenost raste već osam mjeseci/Reuters

Zbog neizvjesnosti oko brexita gospodarstvo Sjeverne Irske ušlo je u recesiju.

Najveća politička stranka Sjeverne Irske, Demokratska unionistička partija (DUP) priopćila je kako neće dozvoliti da ta regija prihvati propise EU nakon brexita. Pregovarači ispred EU i Irske predložili su da jedan od izlaza iz problema u pregovorima o brexitu bude stvaranje tzv. backstopa, zaštitnog mehanizma kojim se izbjegava povratak tvrde granice na irskom otoku, samo u Sjevernoj Irskoj, koji bi usklađivao propise s članicom EU Republikom Irskom. 

Ali Demokratska unionistička stranka (DUP), čijih deset članova parlamenta podržava konzervativnu vladu britanskog premijera Borisa Johnsona, rekla je da će prihvatiti zakone EU samo ako ih skupština Sjeverne Irske može izabrati, a što su i  Irska i EU u prošlosti više puta odbacile. "Nećemo prihvatiti odvojene aranžmane koji bi nas odsjekli od Velike Britanije", rekao je glasnogovornik DUP-a za brexit, Sammy Willson. Nakon što je britanski premijer Boris Johnson obećao da će 31.listopada Britanija izaći iz EU, i to sa  ili bez dogovora,  pregovarači su se posljednjih dana fokusirali na backstop samo u Sjevernoj Irskoj kao najbolju šansu da postignu dogovor prije isteka roka. 

To bi uključivalo primjenu različitih pravila o granici sa Sjevernom Irskom od ostatka zemlje, a kako bi se time omogućio protok roba preko granice Republike Irske. Irski premijer Leo Varadkar rekao je kako je "jaz između Velike Britanije i EU u razgovorima o brexitu vrlo širok i britanski prijedlozi o granici između Irske i Sjeverne Irske su daleko od onoga što je potrebno. Iako je taj jaz vrlo širok, borit ćemo se protiv opcije bez dogovora do posljednjeg trenutka, ali ne po svaku cijenu", rekao je Vardakr. Premijer je dodao kako je EU spremna razmotriti i neke alternativne aranžmane, ali smatra da je ono što se za sada može vidjeti daleko od onoga što je potrebno. Inače, gospodarstvo Sjeverne Irske "ušlo je ili ulazi u recesiju" zbog neizvjesnosti koju stvara brexit, prenose britanski mediji rezultate istraživanja koje je proveo Ulster Bank.

 

Wilson

Nećemo prihvatiti odvojene aranžmane koji bi nas odsjekli od Britanije.

Ta banka svaki mjesec provodi anketu među tvrtkama u Sjevernoj Irskoj o zaposlenosti, izvozu i novim narudžbama a bančino je istraživanje na glasu kao pouzdan barometar aktivnosti u privatnom sektoru sjevernoirskog gospodarstva, tumači BBC. Izvješće za kolovoz pokazalo je pad gospodarskih aktivnosti, šesti mjesec zaredom, uz znakove slabosti u sva četiri ključna sektora – uslužnom, maloprodajnom i građevinskom i u industriji. Rezultati istraživanja pokazuju i da je Sjeverna Irska zabilježila najveći pad gospodarskih aktivnosti među regijama Velike Britanije.

"Najnoviji indeks menadžera nabave (PMI) novi je dokaz da je privatni sektor Sjeverne Irske ušao ili da ulazi u recesiju", konstatira glavni ekonomist Ulster Banka Richard Ramsey. "U kolovoškom izvješću možda najviše zabrinjava tempo pogoršanja uvjeta poslovanja u građevinskom i proizvodnom sektoru", istaknuo je Ramsey. Nove narudžbe snažno su pale, očitujući nesklonost inozemnih klijenata pokretanju novih projekata. Poslovno povjerenje potonulo je na najnižu razinu u tri godine, odražavajući pesimizam poslovnih čelnika u pogledu poslovanja u nadolazećim mjesecima.

Čelnik udruženja sjevernoirske industrije Stephen Kelly naglašava da nije sve tako crno, ne negirajući ipak utjecaj neizvjesnosti koji stvara brexit. "Izazovi su prisutni u cijelom sektoru industrije koji bilježi značajan pad aktivnosti. Svjedočimo iznimno naglom rastu cijena na području ulaznih troškova, a nove narudžbe koči neizvjesnost u vezi s brexitom", rekao je. Nezaposlenost u Sjevernoj Irskoj raste već osam mjeseci, no i dalje je na relativno niskoj razini a tržište rada je snažno, navodi BBC. Industrijski sektor zabilježio je u kolovozu najveći neto pad novootvorenih radnih mjesta u proteklih godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close